Karslbadzki tort cynamonowy

Ciasto to idealnie pasuje do “Korzennego Tygodnia” u Ptasi. Nazwane tortem, choć w niczym go nie przypomina. Pachnie cynamonem, czekoladą i migdałami. Jest bardzo sycące i treściwe. Całość wieńczy u mnie domowy dżem z moreli.  Początkowo chciałam z niego zrezygnować, ale cieszę się, że tego nie zrobiłam, bo jest on tutaj przysłowiową “kropką nad i”. Idealna propozycja do popołudniowej kawy.

Przepis zaczerpnięty od Dorotus.

karlsbadzki tort cynamonowy

Składniki (tortownica o śr. 23 cm)

  • 250 g masła
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 6 jajek
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g uprażonych na suchej patelni i grubo zmielonych obranych migdałów (lub innych orzechów)

Dodatkowo:

  • kilka łyżek gładkiej konfitury morelowej
  • 70 g mlecznej czekolady

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Miękkie masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnej i puszystej masy.  Dodawać żółtka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Następnie wsypać wymieszane ze sobą produkty sypkie: uprażone i grubo zmielone migdały, przesianą mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Dodać  drobno posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać wszystko szpatułką do połączenia. W osobnej misie ubić białka na sztywną pianę.  Partiami dodawać ją do ciasta, delikatnie mieszając, by nie opadła. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.  Wyrównać szpatułką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez około 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Studzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto z wierzchu posmarować konfiturą morelową. Oprószyć startą mleczną czekoladą. Smacznego 🙂

karlsbadzki tort cynamonowy