Makowiec japoński
Przepyszny makowiec: bez dodatku mąki, z żurawiną, czekoladą i skórką pomarańczową. Mocno wilgotny dzięki startym na tarce jabłkom. Przepis na podstawie kilku receptur znalezionych w internecie (głównie u Dorotus). Ja użyłam gotowej masy makowej, ale jak najbardziej można wykorzystać własnoręcznie przygotowaną masę. Myślę, że wtedy makowiec tylko na tym zyska. Polecam gorąco na święta 🙂
Składniki (blaszka ok. 30×20 cm):
- 600 g masy makowej, dobrze odciśniętej (może być zarówno masa domowa, jak i kupna)
- 5 jajek
- 3 jabłka
- 180 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek zmielonych migdałów
- 5 łyżek kaszy manny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- garść skórki pomarańczowej
- 50 g gorzkiej czekolady
- garść posiekanej suszonej żurawiny
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 ml kremówki
- łyżeczka masła
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Masę maślaną wymieszać z dobrze odciśniętą masą makową. Dodać starte na tarce o grubych oczkach obrane jabłka,zmielone migdały, kaszę i proszek do pieczenia. Dosypać skórkę pomarańczową, posiekaną żurawinę i startą czekoladę. Wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno i wmieszać ją delikatnie do ciasta. Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50-60 minut.
Polewa:
Kremówkę i masło doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i wsypać, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać chwilę trzepaczką.
Gotowe ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową. Dowolnie udekorować. Smacznego 🙂