Makowiec japoński

Przepyszny makowiec: bez dodatku mąki, z żurawiną, czekoladą i skórką pomarańczową.  Mocno wilgotny dzięki startym na tarce jabłkom. Przepis na podstawie kilku receptur znalezionych w internecie (głównie u Dorotus). Ja użyłam gotowej masy makowej, ale jak najbardziej można wykorzystać własnoręcznie przygotowaną masę. Myślę, że wtedy makowiec tylko na tym zyska. Polecam gorąco na święta 🙂

makowiec japoński

Składniki (blaszka ok. 30×20 cm):

  • 600 g masy makowej, dobrze odciśniętej (może być zarówno masa domowa, jak i kupna)
  • 5 jajek
  • 3 jabłka
  • 180 g masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek zmielonych migdałów
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść skórki pomarańczowej
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • garść posiekanej suszonej żurawiny

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml kremówki
  • łyżeczka masła

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Masę maślaną wymieszać z dobrze odciśniętą masą makową. Dodać starte na tarce o grubych oczkach obrane jabłka,zmielone migdały, kaszę i proszek do pieczenia. Dosypać skórkę pomarańczową, posiekaną żurawinę i startą czekoladę. Wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno i wmieszać ją delikatnie do ciasta. Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50-60 minut.

Polewa:
Kremówkę i masło doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i wsypać, połamaną na kostki, czekoladę. Odstawić na kilka minut. Gdy czekolada się rozpuści, mieszać chwilę trzepaczką.

Gotowe ostudzone ciasto oblać polewą czekoladową. Dowolnie udekorować. Smacznego 🙂