Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej z żurawiną (wegański)

Przepis na ten pasztet znalazłam już jakiś czas temu na blogu Jadłonomia. Spodobał mi się dodatek kaszy jaglanej oraz żurawiny do soczewicy i ciekawa byłam, czy to wszystko się dobrze ze sobą komponuje. Po spróbowaniu pierwszego kawałka byłam trochę zawiedziona. Nie zachwycił mnie. Mój mąż również stwierdził, że to najsłabszy z upieczonych przez mnie kiedykolwiek pasztetów. Ale, o dziwo, z każdym dniem smakował mi on coraz bardziej, a kiedy zjadałam ostatni kawałek, żałowałam, że już się skończył. Z dodatkiem chrzanu smakował cudownie. Na pewno bardzo dużo zyskał dzięki żurawinie i cieszę się, że dosypałam jej trochę więcej. Masę przed pieczeniem doprawiłam mocniej niż w przepisie i w sumie myślę, że mogłam jeszcze trochę bardziej poeksperymentować. Generalnie, pasztet jest dość ciekawy i na pewno warto go wypróbować. Może w nadchodzące święta? 🙂

pasztet z soczewicy z żurawiną

Składniki:

  • 200 g brązowej lub zielonej soczewicy
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 100 ml oleju (dałam połowę czyli 50 ml)
  • 2 cebule
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 goździki
  • 3/4 łyżeczki majeranku (dałam dwie łyżeczki)
  • 1/2 łyżeczki cząbru (dałam łyżeczkę)
  • 1/4 łyżeczki lubczyku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • papryka słodka i ostra (to mój dodatek)
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Soczewicę oraz kaszę jaglaną ugotować w osobnych naczyniach. Przestudzić. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć je na oleju razem z liściem laurowym, zielem angielskim oraz goździkami. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić. Podsmażoną cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy  blendera na gładką masę. Doprawić do smaku. Na koniec dodać żurawinę. Wymieszać.  Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce. Rano wyjąć pasztet z formy. Smacznego 🙂

pasztet z soczewicy z żurawiną

pasztet z soczewicy z żurawiną