Roladki pomidorowe z serkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Przepis na te roladki znalazłam na blogu Czerwona porzeczka. Zmieniłam nieco nadzienie, dodając do niego posiekane suszone pomidory i czarne oliwki. Wyszło smacznie i efektownie. Całość ładnie prezentuje się na stole i myślę, że może być ciekawą pozycją w sylwestrowym menu.

Na moim blogu znajdziecie również przepis na równie smaczną szpinakową roladę z wędzonym łososiem. Może się skusicie?

roladki z pomidorami

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • pół szklanki gorącej wody
  • 50g sera żółtego startego na tarce
  • 50g skrobi ziemniaczanej
  • 30g mąki pszennej
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • łyżka oleju

Farsz:

  • 200-300 g serka kremowego (ziołowego lub naturalnego)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • ząbek czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka czarnych oliwek

Wykonanie:

Ciasto:

Żółtka ubijać przez chwilę mikserem. Dodawać powoli gorącą wodę, cały czas miksując. Do powstałej, puszystej masy jajecznej dodać koncentrat pomidorowy, starty żółty ser, słodką paprykę i olej. Zmiksować. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać je powoli do masy. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 22x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić (ciasto jest elastyczne, więc nie ma konieczności wcześniejszego zawijania go, gdy jest jeszcze gorące – choć jeśli ktoś chce, może tak oczywiście uczynić).

Farsz:

Serek kremowy doprawić do smaku. Posmarować nim dokładnie roladę. Na wierzchu rozsypać odsączone dokładnie i posiekane oliwki i suszone pomidory.  Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ciasno folią spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Smacznego 🙂