Roladki pomidorowe z serkiem, suszonymi pomidorami i oliwkami
Przepis na te roladki znalazłam na blogu Czerwona porzeczka. Zmieniłam nieco nadzienie, dodając do niego posiekane suszone pomidory i czarne oliwki. Wyszło smacznie i efektownie. Całość ładnie prezentuje się na stole i myślę, że może być ciekawą pozycją w sylwestrowym menu.
Na moim blogu znajdziecie również przepis na równie smaczną szpinakową roladę z wędzonym łososiem. Może się skusicie?
Składniki:
Ciasto:
- 3 jajka
- pół szklanki gorącej wody
- 50g sera żółtego startego na tarce
- 50g skrobi ziemniaczanej
- 30g mąki pszennej
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- łyżka oleju
Farsz:
- 200-300 g serka kremowego (ziołowego lub naturalnego)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- ząbek czosnku
- kilka suszonych pomidorów
- kilka czarnych oliwek
Wykonanie:
Ciasto:
Żółtka ubijać przez chwilę mikserem. Dodawać powoli gorącą wodę, cały czas miksując. Do powstałej, puszystej masy jajecznej dodać koncentrat pomidorowy, starty żółty ser, słodką paprykę i olej. Zmiksować. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać je powoli do masy. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą na sztywno pianę z białek. Gotowe ciasto wyłożyć na blachę o wymiarach 22x33cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić (ciasto jest elastyczne, więc nie ma konieczności wcześniejszego zawijania go, gdy jest jeszcze gorące – choć jeśli ktoś chce, może tak oczywiście uczynić).
Farsz:
Serek kremowy doprawić do smaku. Posmarować nim dokładnie roladę. Na wierzchu rozsypać odsączone dokładnie i posiekane oliwki i suszone pomidory. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Owinąć ciasno folią spożywczą i wstawić do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc). Przed podaniem pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Smacznego 🙂