Sałatka z kiełkami, selerem i ananasem
Smaczna sałatka, która może być fajną propozycją na sylwestrowy stół. Przepis na nią mam w moim zeszycie od dobrych 10 lat. Szybka w wykonaniu i ciekawa w smaku: łagodna, lekko słodka i delikatna.
Składniki:
- puszka kukurydzy
- 2 jajka
- 1 słoiczek selera konserwowego
- puszka kiełków fasoli mung
- puszka ananasa + kilka łyżeczek zalewa
- 15 dkg szynki
- 2-3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Kiełki, kukurydzę i ananasa odsączyć (zostawić kilka łyżeczek zalewy z ananasa). Plastry ananasa pokroić w kostkę. Selera dobrze odcisnąć. Jajka ugotować na twardo. Przestudzić i pokroić w kostkę. Szynkę pokroić w paski. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą. Majonez rozetrzeć z zalewą z ananasa. Dodać do pozostałych składników. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Smacznego 🙂