Deser z kaszy jaglanej z bananem i kiwi

Zostało mi z obiadu trochę kaszy jaglanej. Postanowiłam przygotować z niej jakiś szybki deser. Zainspirowałam się przepisem znalezionym u Pinkcake. Trochę pozmieniałam pod siebie, m.in. dodając serek waniliowy, ale generalnie koncepcja chyba zachowana. Polecam. Wyszło pysznie 🙂

kasza jaglana z bananem i kiwi

Składniki:

  • pół szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 2 banany
  • 3-4 kiwi
  • 150 g serka waniliowego
  • ew. cukier puder lub miód

Wykonanie:

Kaszę jaglaną wypłukać, przelać na sitku gorącą wodą, aby pozbyć się goryczki. Wypłukaną wrzucić do garnka z lekko osolonym wrzątkiem. Gotować około 15-20 minut pod przykryciem, aż do wchłonięcia całej wody, od czasu do czasu mieszając. Należy cały czas kontrolować ilość wody, uważając, by kasza się nie przypaliła i w razie potrzeby dolewać jej co jakiś czas. Zdjąć z ognia. Przestudzić. Następnie zmiksować ją z pokrojonymi bananami oraz serkiem waniliowym. Osobno zmiksować kiwi. Jeśli będzie zbyt kwaśne, można ew. dosłodzić je cukrem pudrem lub miodem. W pucharkach układać naprzemiennie kaszę jaglaną z bananami i mus z kiwi. Podawać schłodzone. Smacznego 🙂

kasza jaglana z bananem i kiwi