Idealne brownie Nigelli Lawson z gorącym sosem czekoladowym

Uwielbiam brownie. Na moim blogu znajdziecie ich kilka rodzajów: z masłem orzechowym, z cynamonem, miętą, z dynią, sernikobrownie czy nawet brownie z dodatkiem zielonego pieprzu. Brakowało mi tu jednak podstawowego przepisu na to ciasto: bez żadnych dodatków, szybkiego i prostego. Idealnego. Znalazłam go niedawno w książce “Nigella Express” N. Lawson, którą dostałam w święta od Mikołaja. Brownie wg tej receptury jest fenomenalne. Mocno czekoladowe, wilgotne i aromatyczne. Miejscami chrupiące dzięki orzechom. Zamiast mąki – zmielone migdały. Podczas pieczenia w całym domu pięknie pachniało. Po pierwszym kęsie wiedziałam już, że będzie to moje ulubione brownie. Zdecydowanie. Mocno Wam je polecam. Naprawdę warto się skusić 🙂

brownie

Składniki (blaszka 24×24 cm):

  • 225 g gorzkiej czekolady
  • 225 g masła
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g drobnego cukru
  • 3 jajka
  • 150 g mielonych migdałów
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Masło umieścić w garnku o grubym dnie razem z czekoladą. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Do przestudzonej masy dodać roztrzepane jajka, zmielone migdały i posiekane orzechy. Całość wymieszać i przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 25-30 minut. Nie należy wydłużać czasu pieczenia – brownie ma być ścięte z wierzchu, a lepkie i wilgotne w środku (“gliniaste”). Upieczone i ostudzone ciasto pokroić na 16 kwadratowych kawałków. Smacznego 🙂

brownie

brownie

Nigella sugeruje, aby podać to brownie z lodami i gorącym sosem czekoladowym. Lody sobie darowałam, ale sos zrobiłam. I cieszę się z tego bardzo, bo był przysłowiową “kropką nad i”. Całość świetnie się komponowała, a każdy kęs ciasta przenosił nas do czekoladowego nieba. Totalna rewelacja.

Gorący sos czekoladowy:

  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • łyżka golden syropu (można zastąpić miodem)
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Wykonanie:

Połamaną na kawałki czekoladę umieścić w rondelku razem z kremówką, golden syropem oraz kawą rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Podgrzewać całość na małym ogniu. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Podawać gorący z kawałkami brownie.

brownie

brownie