Ryż z soczewicą po indyjsku
Przepis na to danie znalazłam już dawno w jakimś kolorowym magazynie. Wycięłam go wtedy i schowałam do zeszytu. Jak to zwykle bywa, przeleżał tam dość długo. Kilka dni temu postanowiłam jednak go wypróbować i żałuję, że czekałam z tym tak długo. Wyszło pysznie. Danie to może być samodzielnym, lekkim posiłkiem, jak i dodatkiem do mięsa czy warzyw. Dodatek indyjskich potraw sprawia, że całość jest niesamowicie aromatyczna.
Składniki:
- 20 dag ryżu (u mnie basmati)
- 15 dag czerwonej soczewicy
- duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- ostra papryczka
- czubata łyżeczka curry
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki kuminu
- 3-3,5 szklanki bulionu warzywnego
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę i ostrą papryczkę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Soczewicę dokładnie wypłukać. Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić na niej cebulę i czosnek. Dodać curry, kumin i kurkumę. Smażyć razem chwilę. Następnie wsypać ryż i smażyć wszystko razem, cały czas mieszając, przez ok. 2 minuty. Dodać przepłukaną soczewicę i bulion. Przykryć i gotować na wolny ogniu przez kilkanaście minut, aż ryż i soczewica wchłoną cały płyn (w razie potrzeby dolać bulionu). Wymieszać, doprawić do smaku. Najlepiej smakuje podane od razu. Smacznego 🙂