Szampańska babka
Witam w 2015 roku 🙂 Mam nadzieję, że przyniesie on nam wszystkim radość i spełnienie marzeń 🙂
Pierwszym tegorocznym przepisem jest u mnie babka. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Z dodatkiem….szampana, który zwykle zostaje u wielu osób po szaleństwach sylwestrowej nocy. W upieczonym cieście prawie go nie czuć, choć jakaś niecodzienna winna nutka jest wyczuwalna. Sama babka jest smaczna i świetnie pasuje do popołudniowej herbaty. Przepis na to ciasto znalazłam u Mirabelki. Od siebie dorzuciłam do środka garść czekoladowych groszków, a całość ozdobiłam polewą czekoladową.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- 250g cukru
- 3/4 szklanki szampana
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu waniliowego
- garść czekoladowych groszków
- cukier puder do posypania lub czekoladowa polewa
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać olej i szampana. Dodać aromat waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladowe groszki i krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać do niej przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Smacznego 🙂