Szampańska babka

Witam w 2015 roku 🙂 Mam nadzieję, że przyniesie on nam wszystkim radość i spełnienie marzeń 🙂

Pierwszym tegorocznym przepisem jest u mnie babka. Bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Z dodatkiem….szampana, który zwykle zostaje u wielu osób po szaleństwach sylwestrowej nocy. W upieczonym cieście prawie go nie czuć, choć jakaś niecodzienna winna nutka jest wyczuwalna. Sama babka jest smaczna i świetnie pasuje do popołudniowej herbaty. Przepis na to ciasto znalazłam u Mirabelki. Od siebie dorzuciłam do środka garść czekoladowych groszków, a całość ozdobiłam polewą czekoladową.

babka szampańska

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 250g cukru
  • 3/4 szklanki szampana
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • garść czekoladowych groszków
  • cukier puder do posypania lub czekoladowa polewa

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać olej i szampana. Dodać aromat waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladowe groszki i krótko zmiksować – tylko do połączenia składników. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.  Wlać do niej przygotowane ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Smacznego 🙂

babka szampańska