Burakiem w przeziębienie (syrop z buraka)
Odkąd córka zaczęła chodzić do przedszkola, bez przerwy przynosi do domu jakieś paskudne wirusy. Nie ma miesiąca, aby któreś z nas nie było przeziębione. Najczęściej robię wtedy mój sprawdzony specyfik z miodu, czosnku i soku z cytryny. Tym razem jednak męczył zarówno ją, jak i nas, straszny kaszel. Poczytałam, że w tym przypadku warto pić syrop z buraka. Przepis na niego znalazłam u Dorotki. Robi się go bardzo szybko i prosto. Smak ma przyjemny. Czuję różnicę od kiedy zaczęłam go stosować. Warto wypróbować, bo podnosi on odporność naszego organizmu.
Składniki:
- buraki
- cukier
Wykonanie:
Buraki obrać i zetrzeć na tarce. Układać go w czystym słoiku, przesypując go cukrem. Odstawić na noc do lodówki. Rano w słoiku pojawi się sok, który jest naszym syropem.Najlepiej zużyć go w przeciągu 3-4 dni. Syrop należy przechowywać w lodówce.