Czekoladowe risotto z malinami

Miałam na nie ochotę, od kiedy zobaczyłam jak w jednym z programów telewizyjnych przygotowuje je Andrzej Polan. Zapisałam sobie wtedy przepis i czekałam na odpowiedni moment, by go wykorzystać. Danie wyszło smaczne: bardzo kremowe, delikatne i mocno czekoladowe. Przygotowałam je z połowy porcji i zamieniłam wiśnie na maliny. Danie szumnie nazwano risottem, ale to przecież nic innego jak trochę bardziej podkręcony nasz poczciwy ryż na mleku. Idealny jako deser lub drugie śniadanie. Myślę, że posmakuje wielu z Was 🙂

Jest to moja propozycja w ramach “Czekoladowego Tygodnia” prowadzonego przez Atinkę.

czekoladowe risotto

Składniki (robiłam z połowy porcji):

  • 250 g ryżu arborio
  • 200 g wiśni mrożonych (zamieniłam na maliny)
  • 1 l mleka
  • 100 g masła klarowanego
  • 2 op. cukru waniliowego (dałam domowy cukier z wanilią)
  • 100 g sera mascarpone
  • 100 g czekolady deserowej
  • kilka kostek białej czekolady

Wykonanie:

Masło rozpuścić na patelni, dodać suchy ryż i przesmażyć go przez 1-2 minuty. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Gorące dodawać partiami do ryżu. Kiedy ryż będzie już miękki, dodać serek mascarpone i startą czekoladę deserową. Na sam koniec dodać mrożone maliny. Delikatnie wymieszać. Podawać najlepiej od razu (choć schłodzone też smakuje dobrze).  Przed podaniem posypać startą białą czekoladą. Smacznego 🙂

 czekoladowe risotto