Ekspresowe rogaliki krucho-drożdżowe
Przepis na te niezwykle szybkie w wykonaniu rogaliki znalazłam na blogu Słodka Magia Od Kuchni. Nazwane są one tam “rogalikami kryzysowymi”, bo do ich wykonania potrzeba niewiele produktów i większość z nich z pewnością znajdzie się w waszych domach. Ja zamieniłam margarynę na masło i poszalałam z różnymi nadzieniami, co sprawiło, że takie tanie one już nie były i nie wiem czy w dalszym ciągu mogę nazywać je “kryzysowymi” 🙂 Rogaliki okazały się całkiem smaczne: lekko kruche, pięknie pachnące i ze słodką niespodzianką w środku. Najlepszy pomysł na nadzienie: nutella z odrobiną dżemu z wiśni domowej roboty. Rewelacja 🙂 Rogaliki oojechały do przedszkola mojej córki jako poczęstunek dla dziadków z okazji ich święta. Myślę, że niedługo upiekę je po raz kolejny również dla nas. A może i Wy się skusicie? W końcu ciągle mamy karnawał 🙂
Składniki:
- 4,5 szklanki mąki
- 100g świeżych drożdży
- 250g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia dobrej jakości
- 330g śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- dowolne nadzienie: marmolada z róży, nutella, krem budyniowy, dżemy itd.
- dodatkowo: cukier puder do posypania
Wykonanie:
Świeże drożdże rozrobić z dwoma łyżkami śmietany oraz cukrem. Dodać je do przesianej mąki, wymieszanej z miękkim masłem i pozostałą śmietaną. Zagnieść na jednolite, sprężyste i nieklejące się ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą z nich cienko rozwałkować (podsypując mąką) tworząc okrąg. Następnie pokroić na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi, formować rogaliki.
Rogaliki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do lekkiego zrumienienia). Przestudzone rogaliki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂
A tak wyglądały przed zawiezieniem ich do przedszkola 🙂