Ekspresowe rogaliki krucho-drożdżowe

Przepis na te niezwykle szybkie w wykonaniu rogaliki znalazłam na blogu Słodka Magia Od Kuchni. Nazwane są one tam “rogalikami kryzysowymi”, bo do ich wykonania potrzeba niewiele produktów i większość z nich z pewnością znajdzie się w waszych domach. Ja zamieniłam margarynę na masło i poszalałam z różnymi nadzieniami, co sprawiło, że takie tanie one już nie były i nie wiem czy w dalszym ciągu mogę nazywać je “kryzysowymi” 🙂 Rogaliki okazały się całkiem smaczne: lekko kruche, pięknie pachnące i ze słodką niespodzianką w środku. Najlepszy pomysł na nadzienie: nutella z odrobiną dżemu z wiśni domowej roboty. Rewelacja 🙂 Rogaliki oojechały do przedszkola mojej córki jako poczęstunek dla dziadków z okazji ich święta. Myślę, że niedługo upiekę je po raz kolejny również dla nas.  A może i Wy się skusicie? W końcu ciągle mamy karnawał 🙂

rogaliki kryzysowe

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki
  • 100g świeżych drożdży
  • 250g miękkiego masła lub margaryny do pieczenia dobrej jakości
  • 330g śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • dowolne nadzienie: marmolada z róży, nutella, krem budyniowy, dżemy itd.
  • dodatkowo: cukier puder do posypania

Wykonanie:

Świeże drożdże rozrobić z dwoma łyżkami śmietany oraz cukrem. Dodać je do przesianej mąki, wymieszanej z miękkim masłem i pozostałą śmietaną. Zagnieść na jednolite, sprężyste i nieklejące się ciasto. Zagniecione ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą z nich cienko rozwałkować (podsypując mąką) tworząc okrąg. Następnie pokroić na 8 trójkątów (jak pizzę). Na każdy nałożyć łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi, formować rogaliki.

 

Rogaliki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (do lekkiego zrumienienia). Przestudzone rogaliki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂

rogaliki kryzysowe

rogaliki kryzysowe

A tak wyglądały przed zawiezieniem ich do przedszkola 🙂