Lava Cake (Czekoladowa Lawa)
Z pozoru zwykłe, czekoladowe ciastko. Nie powala wyglądem. Trochę ratują je maliny i odrobina cukru pudru. Gdy jednak zaczniemy je jeść, okazuje się, że w środku czeka na nas niespodzianka. Płynna, gorąca czekolada, która rozlewa się nam na talerzu, wywołując zaskoczenie i uśmiech na twarzy. Coś cudownego. Deser, którego nie da się zapomnieć. Bardzo smaczny: mocno czekoladowy, delikatny, z lekką nutą cynamonu. Kawałek nieba na talerzu. Bardzo polecam 🙂
Przepis znalazłam na blogu Poezja Smaku. Jest to moja propozycja w ramach “Czekoladowego Tygodnia” prowadzonego przez Atinkę.
Składniki (4 porcje):
- 125 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao)
- 125 g masła + odrobina do wysmarowania kokilek
- 2 całe jajka
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki
- pół łyżeczki cynamonu
- 4 kostki białej czekolady (pominęłam)
- gorzkie kakao do wysypania ramekinów
Wykonanie:
Cztery ramekiny wysmarować dokładnie masłem i wysypać kakao (dokładnie rozprowadzić je po dnie oraz ściankach). Czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka i żółtka ubijać z cukrem przez 2-3 minuty. Do powstałej masy jajecznej wlać płynną czekoladę (może być lekko ciepła). Miksować do połączenia się składników. Dodać mąkę i cynamon. Krótko wymieszać. Gotową masę przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec ok. 9-10 minut (czas może się zmienić w zależności od średnicy kokilek i właściwości piekarnika). Wierzch powinien być wypieczony, ale środek wciąż płynny. Gorące ciastka wyjąć z piekarnika i odstawić na minutę. Następnie nożem lekko oddzielić je od naczynia i delikatnie przełożyć na talerz. Oprószyć cukrem pudrem lub kakao. Podawać od razu np. z sezonowymi owocami lub lodami. Smacznego 🙂