Red Velvet Cake

Początkowo sądziłam, że to ciasto będzie niewypałem. Blaty wyglądały na niewystarczająco wyrośnięte: miałam wizje, że moje ciasto to duuuuża ilość dziwnego kremu i dwa cieniutkie krążki 😉 Poza tym kolor na pierwszy rzut oka wieczorem wydawał się jakiś taki mało czerwony. Byłam lekko zniechęcona, ale dokończyłam dzieła, włożyłam gotowe ciasto do lodówki i poszłam spać. Rano, po ukrojeniu pierwszego kawałka, okazało się jednak, że nie jest aż tak źle. Wyglądało całkiem przyzwoicie, a smakowało bardzo dobrze: wilgotne, ciężkie ciasto i bardzo smaczny krem, z lekkim słonym akcentem, dzięki dodatkowi serków. Warto wypróbować. Może komuś z Was przyda się ten przepis na jutrzejszy dzień 🙂 Wszak kolorem prawie idealnie pasuje do Walentynek, czyż nie? 🙂

Przepis od Dorotus.

red velvet cake

Składniki:

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,25 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka winnego octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 ml czerwonego barwnika w płynie (dałam barwnik w proszku)

Krem:

  • 600 g serka kremowego Philadelphia
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1,25-1,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotować dwie tortownice o średnicy 24 cm: wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać. W drugim naczyniu lekko roztrzepać jajka widelcem.  Dodać olej, maślankę, barwnik i ekstrakt waniliowy. Wymieszać wszystko widelcem do połączenia.  Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku). Do szklanki wlać ocet winny, dodać sodę, wymieszać. Powstanie piana. Od tego momentu działać szybko – pianę wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto podzielić równo między dwie tortownice. Jeśli nie posiadacie dwóch tortownic, należy upiec jeden blat po drugim. Najlepiej przygotować ciasto, podzielić je na 2 części i – co ważne sodę dodać do każdej dopiero przed samym pieczeniem.

Oba blaty piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-30 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić.

Krem:

Miękkie masło utrzeć na puszystą i jasną masę. Dodawać stopniowo cukier puder, cały czas ucierając. Dodać ekstrakt waniliowy i serek. Zmiksować. Gotową masę przed przełożeniem warto włożyć do lodówki na 30-45 minut do lekkiego stężenia.

Przestudzone ciasto przełożyć grubą warstwą kremu. Posmarować nim również boki i wierzch ciasta. Dodatkowo można wierzch posypać okruchami ciasta (należy w tym wypadku ściąć delikatnie góry blatów i pokruszyć je). Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego 🙂

red velvet cake