Szarlotka z budyniem
Często widywałam na różnych blogach szarlotki, w których poza jabłkami znajdował się delikatny budyń. Kusiło by ją wypróbować, oj kusiło. Wykorzystałam przepis znaleziony u Dorotus. Wyszło całkiem w porządku. Połączenie jabłek i budyniu świetne – z pewnością do powtórzenia jeszcze niejeden raz. Ciasto piekłam w kwadratowej formie 24×24 cm. Uważam, że na tą wielkość blaszki, ilość ciasta kruchego jest zbyt duża. Spód wyszedł mi dość gruby, a połowę ciasta przeznaczonego na kruszonkę, włożyłam z powrotem do zamrażarki. Sugeruję więc, piec je w większej formie lub przygotować ciasto powiedzmy z 3/4 porcji. Użyłam też mniejszej ilości jabłek i dodałam od siebie cynamon.
Składniki (blaszka 24×24 cm):
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ew.1-2 łyżki zimnej wody
Dodatkowo:
- 1,5 kg jabłek (dałam 6 dużych jabłek)
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 750 ml mleka
- kilka łyżek bułki tartej
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Zimne masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części (60% i 40%), każdą zawinąć w folię spożywczą. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Przygotowaną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Ponakłuwać widelcem. Podpiec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160. Przestudzić, a następnie oprószyć spód bułką tartą (będzie wchłaniała wilgoć z jabłek). Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na podpieczone ciasto. Oprószyć cynamonem. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki. Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂