Ciasto toffi z masą kokosową i orzechami

Przepyszne ciasto. Jedne z lepszych, jakie udało mi się upiec ostatnimi czasy. Przepis na nie znalazłam na blogu Skarbiec kulinarny. Kakaowy spód, cudownie kremowa masa kokosowa i słodki kajmak z chrupiącymi orzechami, będący przysłowiową “kropką nad i”. Od siebie dodałam odrobinę kwaśnego dżemu dla przełamania smaku oraz nasączyłam biszkopt, by był bardziej wilgotny. Wielbiciele kokosowych wypieków będą zachwyceni. Ogromnie polecam 🙂

Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki” prowadzonej przez Mirabelkę.

ciasto kajmak kokos

Składniki (blaszka 31×26 cm):

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki kakao

Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka (750 ml)
  • 300 g wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 średnio czubate łyżki mąki ziemniaczanej

Masa toffi:

  • 400-500 g masy kajmakowej
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki dżemu z czarnych porzeczek
  • 200 g orzechów włoskich
  • słodka herbata z cytryną i odrobiną wódki do nasączenie biszkoptu

Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać je szpatułką do ciasta, by składniki się połączyły. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 2 blaty (można też ciasto podzielić na dwie części i upiec dwa osobne blaty – osobiście wolę tą wersję, bo nie muszę bawić się w przekrajanie ciasta; piekę wtedy dwa blaty, każdy z 3 jaj).

Masa kokosowa:

2,5 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku (pół szklanki) rozrobić dokładnie mąkę ziemniaczaną. Do gotującego się mleka dodać wiórki kokosowe i gotować razem, cały czas mieszając, przez 5 minut. Dodać cukier oraz masło. Mieszać do momentu rozpuszczenia się masła. Wlać wymieszane wcześniej mleko z mąką. Gotować jeszcze kilka minut, do momentu kiedy masa przestanie gęstnieć. Gorącą masę (ważne!) wyłożyć na jeden z biszkoptów, nasączony herbatą i posmarowany cienko dżemem (najlepiej, gdy biszkopt znajduje się w blaszce, wtedy nic nam nie wycieknie po bokach). Przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć go.

Masa toffi:

Miękkie masło utrzeć na puszysty krem. Dodawać po kilka łyżek masy kajmakowej. Zmiksować do połączenia. Gotową masę wyłożyć na wierzch ciasto. Posypać posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Ciasto warto wyciągnąć z lodówki kilkanaście minut wcześniej przed podaniem -będzie się lepiej kroiło (masa kajmakowa nie będzie twarda). Smacznego 🙂