Jajka faszerowane pastą oliwkową

Przepis na te jajka znalazłam na blogu Moja pasje. Spodobał mi się dodatek oliwek, których akurat miałam nadmiar w lodówce. Smakowo dość ciekawe. Nie ma na co narzekać. Bardzo smakowały mojemu mężowi, który zjadł większość z nich. Narzekał tylko na mało ciekawy wygląd 😉

Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki” prowadzonej przez Mirabelkę.

jajka faszerowane oliwkami

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1-2 łyżki majonezu
  • garść czarnych oliwek
  • duży ogórek kiszony
  • mała cebula
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • szczypiorek

Wykonanie:

Jajka przekroić wzdłuż na połowę. Wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzu. Ogórka kiszonego i cebulę drobno posiekać. Zmiksować je razem z oliwkami, żółtkami i majonezem na gładką pastę (majonezu dodać tyle by konsystencja pasty była zadowalająca).  Doprawić do smaku  solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Powstałym farszem nadziewać białka. Gotowe jajka posypać słodką papryką i udekorować posiekanym szczypiorkiem. Smacznego 🙂

jajka faszerowane oliwkami