Jajka faszerowane pastą oliwkową
Przepis na te jajka znalazłam na blogu Moja pasje. Spodobał mi się dodatek oliwek, których akurat miałam nadmiar w lodówce. Smakowo dość ciekawe. Nie ma na co narzekać. Bardzo smakowały mojemu mężowi, który zjadł większość z nich. Narzekał tylko na mało ciekawy wygląd 😉
Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki” prowadzonej przez Mirabelkę.
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1-2 łyżki majonezu
- garść czarnych oliwek
- duży ogórek kiszony
- mała cebula
- sól, pieprz, słodka papryka
- szczypiorek
Wykonanie:
Jajka przekroić wzdłuż na połowę. Wyjąć żółtka. Białka ułożyć na talerzu. Ogórka kiszonego i cebulę drobno posiekać. Zmiksować je razem z oliwkami, żółtkami i majonezem na gładką pastę (majonezu dodać tyle by konsystencja pasty była zadowalająca). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Powstałym farszem nadziewać białka. Gotowe jajka posypać słodką papryką i udekorować posiekanym szczypiorkiem. Smacznego 🙂