Pasta kanapkowa z groszku i fety

Smaczna, szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu pasta kanapkowa. Zgodna z Montignakiem (danie tłuszczowe). Pięknie zielona, przez co idealnie nadaje się do akcji “Zielono mi” prowadzonej po raz kolejny przez Pinkcake.

Inspirowane przepisem z bloga Gotuje, bo lubi.

pasta z groszku i fety

Składniki:

  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • 100 g sera feta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • posiekana natka pietruszki i koperek
  • pieprz, ew. sól

Wykonanie:

Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować go przez 4-5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Umieść w blenderze razem z serem feta, oliwą, posiekaną natką pietruszki, koperkiem i czosnkiem.  Zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Świetnie smakuje np. z grzankami. Smacznego 🙂