Pasta kanapkowa z groszku i fety
Smaczna, szybka i bardzo łatwa w przygotowaniu pasta kanapkowa. Zgodna z Montignakiem (danie tłuszczowe). Pięknie zielona, przez co idealnie nadaje się do akcji “Zielono mi” prowadzonej po raz kolejny przez Pinkcake.
Inspirowane przepisem z bloga Gotuje, bo lubi.
Składniki:
- szklanka mrożonego zielonego groszku
- 100 g sera feta
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- posiekana natka pietruszki i koperek
- pieprz, ew. sól
Wykonanie:
Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować go przez 4-5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Umieść w blenderze razem z serem feta, oliwą, posiekaną natką pietruszki, koperkiem i czosnkiem. Zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Świetnie smakuje np. z grzankami. Smacznego 🙂