Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami pamiętam z dzieciństwa. Robiły go moja babcia i mama. Zjadałam go chętnie, choć nie była to jedna z moich ulubionych potraw. Dużo bardziej smakowały mi ruskie pierogi, racuchy z jabłkami czy ciasto drożdżowe z ogromną ilością kruszonki. W moim domu, już po ślubie, nigdy tego dania sama nie robiłam. Ostatnio jednak moja córka po powrocie z przedszkola oznajmiła mi, że na obiad jadła tam “bardzo pyszny ryż z jabłuszkami i taką białą śmietaną obok”. Pomyślałam sobie, że skoro tak bardzo jej smakował, to koniecznie muszę przygotować go też i u nas. Zrobiłam, podałam małej i ….usłyszałam, że niedobre :)) Ponoć w przedszkolu smakowało inaczej, inaczej wyglądało i w ogóle było dużo lepsze.

Cóż, mama vs przedszkolna kuchnia: 0:1:)

Mąż zjadł, choć bez większych zachwytów. Ja zaś stwierdziłam, że dużo bardziej smakuje mi na zimno, niż na ciepło. Ciężko nam ostatnio dogodzić 😉

ryż z jabłkami

Składniki:

  • 300 g ryżu
  • kilka dużych jabłek
  • 100 ml śmietany 36%
  • cynamon
  • cukier do smaku
  • 3-4 łyżki masła

Wykonanie:

Jabłka ubrać. Usunąć z nich gniazda nasienne. Pokroić w plasterki. Podsmażać przez kilka minut na łyżce masła. Dodać cukier oraz cynamon do smaku. Wymieszać i zdjąć z ognia. Jabłka mają być lekko miękkie, ale nie powinny się rozpadać. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do jeszcze ciepłego dodać śmietankę i 2-3 łyżki cukru. Wymieszać. W wysmarowanej masłem tortownicy lub naczyniu żaroodpornym układać warstwami ryż oraz jabłka (pierwszą i ostatnią warstwę ma stanowić ryż). Na wierzchu ułożyć wiórki masła. Zapiekać ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (przez część tego czasu można przykryć naczynie). Podawać lekko ostudzony, oprószony cynamonem,  z dodatkiem bitej śmietany lub np. kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem. Smacznego 🙂