Sałatka jajeczna z chrzanem

Szybka i smaczna sałatka, na którą przepis znalazłam u Mirabelki. Jej składniki są łatwo dostępne, mało wyszukane i niezbyt drogie. Połączenie byłoby może mało zaskakujące, gdyby nie dodatek chrzanu, który nadaje sałatce charakteru i czyni ją ciekawszą. Chrzan oraz jajka idealnie pasuje do Wielkanocy, więc taka potrawa z pewnością będzie mile widziana na świątecznym stole.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki” prowadzonej przez Mirabelkę.

salatka z chrzanem

Składniki:

  • 4-5 jajek ugotowanych na twardo, 
  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 3-4 łyżki groszku konserwowego
  • 100g szynki w kawałku
  • 3 średnie konserwowe ogórki
  • pęczek szczypiorku
  • 1,5 łyżki chrzanu ze słoiczka (dałam dwie duże łyżki)
  • 3 łyżki majonezu (dałam dwie duże łyżki)
  • sól i pieprz 

Wykonanie:

Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. W podobną kostkę pokroić szynkę i obrane ogórki. Kukurydzę oraz groszek osączyć na sitku. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem połączyć w misce. Majonez wymieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Dodać do sałatki. Wymieszać i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Smacznego 🙂

salatka z chrzanem