Sałatka jajeczna z chrzanem
Szybka i smaczna sałatka, na którą przepis znalazłam u Mirabelki. Jej składniki są łatwo dostępne, mało wyszukane i niezbyt drogie. Połączenie byłoby może mało zaskakujące, gdyby nie dodatek chrzanu, który nadaje sałatce charakteru i czyni ją ciekawszą. Chrzan oraz jajka idealnie pasuje do Wielkanocy, więc taka potrawa z pewnością będzie mile widziana na świątecznym stole.
Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki” prowadzonej przez Mirabelkę.
Składniki:
- 4-5 jajek ugotowanych na twardo,
- 3-4 łyżki kukurydzy z puszki
- 3-4 łyżki groszku konserwowego
- 100g szynki w kawałku
- 3 średnie konserwowe ogórki
- pęczek szczypiorku
- 1,5 łyżki chrzanu ze słoiczka (dałam dwie duże łyżki)
- 3 łyżki majonezu (dałam dwie duże łyżki)
- sól i pieprz
Wykonanie:
Jajka obrać i pokroić w drobną kostkę. W podobną kostkę pokroić szynkę i obrane ogórki. Kukurydzę oraz groszek osączyć na sitku. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem połączyć w misce. Majonez wymieszać z chrzanem, doprawić solą i pieprzem. Dodać do sałatki. Wymieszać i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Smacznego 🙂