Sernik z masłem orzechowym, kajmakiem i orzeszkami ziemnymi

Sernik ten upiekłam kilka miesięcy temu, ale jakoś nie mogłam się zabrać za dodanie tego wpisu. Trochę ze względu na kiepskie zdjęcia, trochę też dlatego, że nie do końca wiedziałam, co o nim sądzić. Przepis znalazłam u Kasi. W serniku tym można znaleźć wiele dodatków: jest i masło orzechowe, biała czekolada, kremówka. Wierzch zdobi masa kajmakowa z orzeszkami ziemnymi. Pełen wypas 🙂 Smakowo wypada on bardzo dobrze. Smakował chyba wszystkim, którzy go smakowali – najbardziej zachwalał go mój brat. To co mi w nim trochę przeszkadzało to jego konsystencja. Był bardzo zbity i ciężki. Osobiście darowałabym sobie chyba następnym razem dodatek mleka w proszku, bo wydaje mi się zbędny. Ciasto polecam i myślę, że będzie smakowało wielu z Was, zwłaszcza tym, którzy uwielbiają masło orzechowe i kajmak.

sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

Składniki (tortownica o śr. 24 cm):

Spód:

  • 160 g herbatników
  • 80 g stopionego i przestudzonego masła
  • 1 łyżka cukru pudru

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • 3 pełne łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • pół puszki masy kajmakowej
  • niesolone orzeszki ziemne

Wykonanie:

Spód:

Pokruszone herbatniki wymieszać z cukrem pudrem i zalać roztopionym masłem. Gotową masę ciasteczkową (powinna przypominać mokry piasek) wgnieść w spód tortownicy.  Schłodzić w lodówce.

Masa serowa:

Białą czekoladę połamać na kawałki. Połączyć ją z kremówką i podgrzewać w kąpieli wodnej do chwili połączenia się składników,  od czasu do czasu mieszając. Powstałą masę przestudzić.
Wszystkie składniki masy serowej (w tym przestudzoną czekoladę) umieścić w wysokim naczyniu i miksować krótko na średnich obrotach (tylko do chwili połączenia się składników-  nie dłużej niż minutę). Tak przygotowaną masę serową przelać na wcześniej przygotowany spód. Sernik piec w  piekarniku nagrzanym uprzednio do 160 stopni ok. 70 minut. Na przestudzonym serniku rozsmarować masę kajmakową i udekorować orzeszkami. Smacznego 🙂

sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

sernik z masłem orzechowym i kajmakiem

sernik z masłem orzechowym i kajmakiem