Babka kawowa z polewą czekoladową

Babka na Wielkanoc musi być. Lubię co roku wypróbowywać nowe przepisy. Z niektórych jestem zadowolona, z innych mniej. O dzisiejszej babce nie wiem co sądzić, bo w sumie nie spróbowałam nawet kawałeczka. Zawiozłam ją do moich rodziców i jeśli wierzyć wszystkim osobom, które miały okazję jej kosztować, była całkiem niezła. Dość szybko zniknęła, więc chyba wypada mi uwierzyć im na słowo 🙂 Opinie: wilgotna, mocno czekoladowa, kawa niewyczuwalna, polewa dość intensywna (następnym razem zamieniłabym chyba czekoladę gorzką na mleczną).

Przepis na tą babkę znalazłam na blogu Pink Envelope. Jest to moja kolejna propozycja w ramach jej zabawy “Wielkanocne smaki” .

babka kawowa

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3- 4 łyżki śmietany 30%

Wykonanie:

Masło rozpuścić i odstawić, by lekko przestygło. Jajka ubić mikserem na puszystą masę (ok. 5 minut). Dodać cukier i jeszcze przez chwilę wszystko mieszać. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Suche składniki powoli wsypać do masy jajecznej. Wymieszać wszystko dokładnie mikserem na niskich obrotach.  Na koniec wlać ostudzoną kawę oraz rozpuszczone masło. Zmiksować na gładką masę i umieścić ją w formie wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do do 180 stopni przez ok. 45 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

Polewa:

Kawę rozpuścić w dwóch łyżkach wrzątku. Umieścić ją wraz z czekoladą,  połamaną na mniejsze kawałki, oraz śmietaną w garnku. Rozpuścić całość w kąpieli wodnej. Wystudzoną babkę delikatnie wyciągnąć z formy i ozdobić ją przygotowaną polewą. Smacznego 🙂

babka kawowa

babka kawowa

Wszystkim zaglądającym na mojego bloga życzę spokojnych, zdrowych i pogodnych Świąt Wielkanocnych 🙂