Pyszne muffinki z nutellą i ..cukinią :)
Dawno nie piekłam żadnych muffinek. Okazja nadarzyła się kilka dni temu, gdy przyjechała do nas w odwiedziny moja szwagierka. Razem z córcią przygotowałyśmy te babeczki wg przepisu Kasi. Wyszło naprawdę smacznie. Muffinki były słodkie, choć nie przesłodzone, mocno wilgotne i miękkie. Bardzo smakowały mojemu mężowi i córce. Udało mi się jej przemycić w ten sposób trochę warzyw, bo ostatnio nic co zielone, nie ma racji bytu na jej talerzu. Nutella w moich babeczkach podczas pieczenia wpadła całkiem do środka. Nie był to efekt zamierzony, ale dzięki temu wyszło naprawdę fajnie: pozornie zwykłe i banalne babeczki kryły w sobie czekoladową, rozpływającą się w ustach niespodziankę. Następnym razem nutella od samego początku wyląduje wewnątrz ciasta.
Cukinię w słodkich wypiekach znajdziecie na moim blogu również w:
– obłędnym cieście czekoladowym z cukinią
– muffinkach z cukinią i żurawiną
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 duże jajko
- łyżeczka soku z cytryny
- 1 szklanka startej ze skórką cukinii
- 12 małych łyżeczek nutelli
- ew. kakao do posypania
Wykonanie:
W jednym naczyniu połączyć ze sobą sypkie składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: maślankę, jajko, sok z cytryny oraz olej. Wymieszane suche składniki połączyć z mokrymi (szybko,byle tylko się połączyły, mogą pozostać grudki). Dodać startą i lekko odciśniętą cukinię. Wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanych foremek (do 3/4 wysokości). Na wierzch każdej muffinki nałożyć łyżeczkę nutelli i wykałaczką robić “esy floresy”. Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25-30 minut. Lekko przestudzone muffinki można posypać kakao (ja o tym zapomniałam). Smacznego 🙂