Biała kiełbasa pieczona z cebulką, musztardą i piwem

Nie przepadam za białą kiełbasą. Do niedawna ciężko mnie było namówić na spróbowanie chociaż jej kawałka. Rok temu zrobiłam jednak kiełbasę pieczoną z żurawiną i chrzanem i po raz pierwszy stwierdziłam,  że nie jest tak źle, jak spodziewałam się, że będzie. Postanowiłam iść za ciosem i wypróbować kolejny przepis. Tym razem padło na kiełbasę przygotowaną z dodatkiem cebuli i francuskiej musztardy. Całość podlewało się piwem i piekło w piekarniku. Wyszło naprawdę smacznie (nie wierzę, że to napisałam!). Dobra kiełbasa, pyszna, miękka cebulka. Fajnie. Do tego chrupiący chleb, który można namoczyć w wytworzonym sosie,  trochę chrzanu  dla zaostrzenia smaku. Naprawdę pozytywne zaskoczenie.

Przepis na tak przygotowaną białą kiełbasę znalazłam u Smacznej Pyzy.

Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki” prowadzonej przez Mirabelkę.

biala kielbasa z piwem

Składniki:

  • 10 kawałków białej, surowej kiełbasy (ja dałam kiełbasę parzoną)
  • 3 duże cebula
  • 2 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy i czerwonym winem (dałam zwykłą musztardę francuską z całymi ziarenkami gorczycy)
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognistej (dałam pół łyżeczki słodkiej papryki i 1/4 łyżeczki chili)
  • ok. 125 ml piwa

Wykonanie:

Cebule pokroić w półplasterki. Zeszklić na oleju. Dodać sól, słodką paprykę oraz chili. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyć kiełbasę. Wlać piwo. Miód wymieszać z musztardą. Powstałą miksturą posmarować wierzch kiełbasek. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec całość przez ok. 30-40 minut, co jakiś czas polewając kiełbaski sosem powstałym podczas pieczenia. Smacznego 🙂

biala kielbasa z piwem