Biała kiełbasa pieczona z cebulką, musztardą i piwem
Nie przepadam za białą kiełbasą. Do niedawna ciężko mnie było namówić na spróbowanie chociaż jej kawałka. Rok temu zrobiłam jednak kiełbasę pieczoną z żurawiną i chrzanem i po raz pierwszy stwierdziłam, że nie jest tak źle, jak spodziewałam się, że będzie. Postanowiłam iść za ciosem i wypróbować kolejny przepis. Tym razem padło na kiełbasę przygotowaną z dodatkiem cebuli i francuskiej musztardy. Całość podlewało się piwem i piekło w piekarniku. Wyszło naprawdę smacznie (nie wierzę, że to napisałam!). Dobra kiełbasa, pyszna, miękka cebulka. Fajnie. Do tego chrupiący chleb, który można namoczyć w wytworzonym sosie, trochę chrzanu dla zaostrzenia smaku. Naprawdę pozytywne zaskoczenie.
Przepis na tak przygotowaną białą kiełbasę znalazłam u Smacznej Pyzy.
Jest to moja propozycja w ramach zabawy “Wielkanocne smaki” prowadzonej przez Mirabelkę.
Składniki:
- 10 kawałków białej, surowej kiełbasy (ja dałam kiełbasę parzoną)
- 3 duże cebula
- 2 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy i czerwonym winem (dałam zwykłą musztardę francuską z całymi ziarenkami gorczycy)
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki przyprawy ognistej (dałam pół łyżeczki słodkiej papryki i 1/4 łyżeczki chili)
- ok. 125 ml piwa
Wykonanie:
Cebule pokroić w półplasterki. Zeszklić na oleju. Dodać sól, słodką paprykę oraz chili. Przełożyć ją do naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyć kiełbasę. Wlać piwo. Miód wymieszać z musztardą. Powstałą miksturą posmarować wierzch kiełbasek. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec całość przez ok. 30-40 minut, co jakiś czas polewając kiełbaski sosem powstałym podczas pieczenia. Smacznego 🙂