Cytrynowa kasza manna

Dziś zapraszam Was na śniadanie. Delikatna, mocno cytrynowa kasza manna zachwyci największych niejadków. Ja sama nie przepadam za takim potrawami, ale tak przygotowaną kaszą zajadałam się ze smakiem już kilkakrotnie. No i ten kolor – zachwyca i sprawia, że dzień staje się piękniejszy. Polecam bardzo 🙂

Przepis od Mirabelki.

cytrynowa kasza manna

Składniki (2 porcje):

  • 2 szklanki mleka
  • 3-4 czubate łyżki kaszy manny
  • 3 łyżeczki cukru (ilość wg uznania)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta kurkumy
  • dodatkowo: płatki migdałowe, czekoladowe groszki, mak

Wykonanie:

Mleko zagotować z cukrem. Wsypać kaszę mannę, cały czas mieszając trzepaczką, żeby nie porobiły się grudki. Dodać kurkumę, sok i skórkę z cytryny. Gotować kilka minut, aż kaszka zgęstnieje (jeśli będzie zbyt gęsta – dolać mleka).  Ugotowaną kaszkę przelać do miseczek i udekorować wg uznania. Smacznego 🙂