Kurczak w serowej panierce

Fajny pomysł na nietuzinkowe przygotowanie poczciwej, nudnej piersi z kurczaka. Smaczna serowa panierka i delikatne, soczyste mięso sprawiają, że taki obiad zasmakuje z pewnością wielu z Was. Całość pieczona jest w piekarniku, więc czas przygotowania skrócony jest naprawdę do minimum. Przepis znalazłam tutaj.

kurczak w serowej panierce

Składniki:

  • 4 średnie filety z kurczaka
  • 60g startego sera żółtego (u mnie gouda)
  • 2 łyżki  mleka
  • 2 łyżki ostrej musztardy 
  • 3 łyżki mąki 
  • mały pęczek szczypiorku 
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Filety umyć, osuszyć i lekko rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Musztardę wymieszać z mlekiem. W drugim naczyniu połączyć starty żółty ser, mąkę i posiekany szczypior. Mięso obtaczać w musztardzie z mlekiem, a następnie w mieszance z serem. Tak przygotowane filety ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-35 minut na złoty kolor. Smacznego :)

kurczak w serowej panierce - przekrój