Kurczak w serowej panierce
Fajny pomysł na nietuzinkowe przygotowanie poczciwej, nudnej piersi z kurczaka. Smaczna serowa panierka i delikatne, soczyste mięso sprawiają, że taki obiad zasmakuje z pewnością wielu z Was. Całość pieczona jest w piekarniku, więc czas przygotowania skrócony jest naprawdę do minimum. Przepis znalazłam tutaj.
Składniki:
- 4 średnie filety z kurczaka
- 60g startego sera żółtego (u mnie gouda)
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 3 łyżki mąki
- mały pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Filety umyć, osuszyć i lekko rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. Musztardę wymieszać z mlekiem. W drugim naczyniu połączyć starty żółty ser, mąkę i posiekany szczypior. Mięso obtaczać w musztardzie z mlekiem, a następnie w mieszance z serem. Tak przygotowane filety ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30-35 minut na złoty kolor. Smacznego :)