Bananowe muffinki nadziewane nutellą

Choremu dziecku ciężko jest odmówić. Kiedy więc moja córka, z zapaleniem ucha i na antybiotyku, poprosiła mnie o upieczenie “babeczek z czekoladą w środku, tak jak ostatnio“, zgodziłam się bez wahania. Miałam nadmiar bananów, które świetnie pasują do nutelli, nie musiałam więc długo myśleć nad tym, jakie muffinki razem upieczemy. Wyszły pyszne i bardzo szybko zniknęły. Polecam 🙂

muffinki z bananami i nutellą

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 90 g masła
  • 2 duże, mocno dojrzałe banany
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka mleka lub maślanki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • nutella (po łyżeczce na każdą babeczkę)

Wykonanie:

W jednym naczyniu połączyć ze sobą sypkie składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre:mleko, jajko oraz roztopione i przestudzone masło. Wymieszane suche składniki połączyć z mokrymi. Dodać rozgniecione banany. Wymieszać. Na dno każdej papilotki kłaść jedną łyżkę masy, a na nią czubatą łyżeczkę nutelli. Całość uzupełnić ciastem do mniej więcej 3/4 wysokości papilotek (tak aby czekoladowy krem znajdował się w środku). Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 25-30 minut. Smacznego 🙂

muffinki z bananami i nutellą