Roladki schabowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Lubię połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami. Z makaronem, w tarcie, potrawce..duet ten wszędzie sprawdza się znakomicie. Nie inaczej jest z proponowanymi dziś przeze mnie roladkami.  Ciekawie wyglądają i fajnie smakują. Idealnie nadają się również na ten bardziej odświętny obiad.

roladki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 200-300 g mrożonego szpinaku (najlepiej całe liście)
  • kilka suszonych pomidorów
  • bułka tarta
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • 1-2 ząbki czosnku
  • jajko
  • sól, pieprz, słodka papryka, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Szpinak umieścić na patelni z rozpuszczoną łyżką masła. Dusić do momentu, aż odparuje z niego woda. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wystudzić. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Schab umyć, cienko rozbić, oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Posmarować je z jednej strony szpinakiem. Na nim rozłożyć pokrojone pomidory. Mięso zawinąć ciasno w roladki.  Panierować kolejno w  rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na złoty kolor.  Następnie przełożyć roladki do naczynia żaroodpornego i piec przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego :)

Czas na szpinak!