Spanakopita

Kulinarną zabawę “Czas na szpinak 5” rozpoczynam daniem z kuchni greckiej. Spanakopita to rodzaj placka z ciasta filo. Nadzienie w głównej mierze stanowi szpinak oraz ser feta. Przygotowując to danie po raz pierwszy miałam do czynienia z tym rodzajem ciasta. Muszę przyznać, że nie zachwyciło mnie ono tak bardzo jak uniwersalne ciasto francuskie. Było bardzo chrupiące, dość mocno się kruszyło i smakowało całkiem w porządku, ale zabrakło mi efektu “wow”. Spróbuję jednak dać mu jeszcze jedną szansę i przygotować je w wersji słodkiej. Może ona bardziej przypadnie mi do gustu? Sama spanakopita warta jest jednak wypróbowania. Przepis na nią znalazłam u Iwonki, zmieniłam jednak trochę proporcje.

spanakopita

Składniki (blaszka 20×30 cm):

  • 2 duże pęczki świeżego szpinaku
  • 300 g sera feta
  • ciasto filo (15 płatów dopasowanych do wielkości blaszki; ok. 300 g)
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 2-3 łyżki świeżego koperku
  • 2 jajka
  • pół szklanki oliwy z oliwek lub roztopionego masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Szpinak przebrać i dokładnie wypłukać. Wrzucić do wrzątku na 2-3 minuty. Po tym czasie dokładnie odcisnąć go z nadmiaru wody i drobno pokroić. Dodać do niego posiekaną natkę  pietruszki, koperek oraz pokrojoną drobno cebulę. Dorzucić pokruszoną fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wmieszać rozbełtane jajka. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Przygotowaną blaszkę wysmarować oliwą lub roztopionym masłem. Wyłożyć ją pięcioma arkuszami ciasta filo (płaty ciasta mogą nachodzić na brzegi blaszki, a nawet z niej wychodzić). Każdy arkusz dokładnie posmarować za pomocą pędzelka oliwą/masłem. Nieużywane arkusze ciasta przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wyschły. Na ciasto w blaszce wyłożyć połowę szpinakowego farszu. Przykryć go kolejnymi pięcioma arkuszami ciasta, pamiętając o smarowaniu każdego oliwą/masłem. Wyłożyć resztę szpinaku, a na nim ostatnie, posmarowane oliwą, płaty ciasta. Arkusze ciasta wystające po bokach blachy zawinąć na wierzch. Wierzch placka posmarować oliwą/masłem i spryskać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i piec okolo 1 h.  Ciasto na wierzchu powinno być ładnie zrumienione. Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu np. z dodatkiem sosu czosnkowego. Smacznego 🙂

spanakopita

spanakopita3

Czas na szpinak!