Wiosenny sernik z musem rabarbarowym
Od jakiegoś czasu w sklepach można spotkać już rabarbar. Uwielbiam te kwaśne łodygi. Zarówno on, jak i kalarepka, szpinak czy szparagi, są dla mnie symbolem wiosny. Czekam na nie z utęsknieniem co roku. Tegoroczny sezon rabarbarowy rozpoczynam przepysznym sernikiem, na który przepis znalazłam na blogu Jedzenie na pocieszenie. Delikatny, nie za słodki, zwieńczony pysznym, lekko kwaśnym musem. Idealny do popołudniowej herbaty. Warto wypróbować ten przepis. Może skusicie się na weekend? Polecam 🙂
Składniki (blaszka o wymiarach 31×26 cm):
Spód:
- 200g mąki
- 100g masła
- 50g cukru
- jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
- 1kg trzykrotnie zmielonego twarogu (dałam twaróg z wiaderka)
- 200g cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej/budyniu waniliowego
Mus rabarbarowy:
- 700g rabarbaru
- 100g cukru
- łyżka dżemu truskawkowego
- 2 łyżki żelatyny + ok. 4 łyżek wody
- 500ml mocno schłodzonej śmietanki 30% lub 36% (u mnie śmietana 36%)
- ew. odrobina różowego barwnika
Wykonanie:
Spód:
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć je folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować. Wylepić nim blaszkę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Spód ponakłuwać gęsto widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut, aż się zrumieni. Przestudzić.
Masa serowa:
Twaróg krótko zmiksować z cukrem. Wbijać po jednym jajku, dalej miksując. Na koniec dodać mąkę. Gotową masę wylać na podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 165 stopni przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 30-40 minut. Wystudzić.
Mus rabarbarowy:
Rabarbar umyć i pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i gotować ok. 15-20 minut, aż całkiem się rozpadnie. Dodać dżem truskawkowy. Wymieszać. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać ją lekko do rozpuszczenia (na palniku lub w mikrofali). Nie zagotować! Lekko przestudzić, a następnie wymieszać z musem rabarbarowym (dwie łyżki musu dodać najpierw do rozpuszczonej żelatyny i wymieszać, a następnie całość powoli wlać do reszty rabarbaru). Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć ją do musu rabarbarowego i delikatnie wymieszać całość. Na tym etapie można dodać ewentualnie odrobinę barwnika, jeśli kolor musu nas nie zadowala. Gotowy mus wyłożyć na upieczony i ostudzony sernik. Wyrównać. Włożyć do lodówki na kilka godzin do stężenia (najlepiej na całą noc). Smacznego 🙂
Bardzo pomysłowo!
Polecam wypróbować 🙂