Ciasto drożdżowe bez wyrabiania z truskawkami, rabarbarem i czekoladą

Ci, którzy zaglądają do mnie już od jakiegoś czasu, wiedzą z pewnością, że nie przepadam za zabawą z ciastem drożdżowym. Same wypieki tego rodzaju bardzo lubię, ale wyrabianie ciasta nie jest, delikatnie mówiąc, moim ulubionym zajęciem. Dlatego, kiedy tylko zobaczyłam przepis u Edysi na ciasto drożdżowe bez wyrabiania, wiedziałam, że bardzo prędko je wypróbuję. Okazja nadarzyła się dwa dni temu. Przepis okazał się bardzo prosty i mało pracochłonny. Wystarczyło wymieszać składniki, odstawić do wyrośnięcia, ułożyć owoce i kruszonkę i włożyć całość do piekarnika. Efekt mnie zadowolił. Ciasto wyszło smaczne i delikatne. Zajadał się nim bardzo mój mąż. Smakowało także córce, która na ogół ogranicza się do ciast czekoladowych i nie lubi truskawek. Na drugi dzień ciasto było równie dobre – nie straciło za wiele ze swojej wilgotności. Ponieważ część czekolady starłam na pył i w tej postaci dodałam ją do ciasta, nie jest ono tak jasne jak u Edytki. Efekt nie był zamierzony, ale ta kolorystyka całkiem mi się podoba. Myślę, że warto poeksperymentować z tą recepturą – zwłaszcza teraz, gdy mamy pod dostatkiem świeżych owoców.

drożdżowe bez wyrabiania

Składniki (duża blacha o wymiarach 40×25 cm):

Ciasto:

  • 100 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 4,5 szklanki mąki pszennej

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Dodatkowo:

  • 1-1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 500-600 g truskawek
  • 2-3 łodygi rabarbaru

Wykonanie:

Do głębokiej miski wlać ciepłe (nie gorące!) mleko i dodać pokruszone drożdże. Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać jajka, cukier oraz olej i wszystkie składniki lekko wymieszać trzepaczką, by się połączyły. Następnie na płyn znajdujący się w misce przesiać mąkę. W  tym momencie nie mieszać już mąki z całością, można jedynie delikatnie rozgarnąć mąkę na wierzchu, żeby powierzchnia była w miarę równa. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny. Po tym czasie do miski wsypać pokrojoną w kawałki czekoladę i całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę. Gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej olejem i obsypanej mąką. Odstawić na 15-20 minut. Przed pieczeniem na cieście rozłożyć truskawki oraz rabarbar. Wierzch posypać kruszonką zagniecioną z podanych składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Smacznego 🙂

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Rabarbarowa rewolucja