Jajka w kokilkach ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Przepyszny pomysł na śniadanie. Jajka, szpinak, suszone pomidory i kremowy serek. Całość zapieczona w piekarniku pod serową kołderką, oprószona świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Z dodatkiem grzanki smakuje idealnie. Polecam 🙂
Inspirowałam się przepisem znalezionym tutaj.
Składniki (1 porcja):
- jajko
- duża garść świeżego szpinaku
- 2-3 suszone pomidory
- łyżka ostrego startego sera żółtego
- łyżka serka kremowego
- mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka masła
- oliwa do wysmarowania kokilki
Wykonanie:
Szpinak przebrać, przepłukać i wrzucić na patelnię z roztopionym masłem. Dusić chwilkę, aż liście “zwiędną”. Doprawić solą i pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku. Zdjąć z patelni i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Kokilkę wysmarować oliwą. Na jej dnie ułożyć szpinak. Następnie suszone pomidory i serek kremowy. Wbić jajko. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i startym żółtym serem. Kokilkę wstawić do większego szklanego naczynia. Na jego dno wlać gorącą wodę – do połowy wysokości kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 12-15 minut. (czas zależy od tego, jaki rodzaj jajek lubimy: po 12 minutach jajka są w wersji „na miękko”, a po 15 „na półtwardo”, tzn. białko jest ścięte, a żółtko jest w połowie płynne.) Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Najlepsze gorące. Smacznego 🙂