Jajka w kokilkach ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Przepyszny pomysł na śniadanie. Jajka, szpinak, suszone pomidory i kremowy serek. Całość zapieczona w piekarniku pod serową kołderką, oprószona świeżo zmielonym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Z dodatkiem grzanki smakuje idealnie. Polecam 🙂

Inspirowałam się przepisem znalezionym tutaj.

jajka w kokilkach

Składniki (1 porcja):

  • jajko
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 2-3 suszone pomidory
  • łyżka ostrego startego sera żółtego
  • łyżka serka kremowego
  • mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła
  • oliwa do wysmarowania kokilki

Wykonanie:

Szpinak przebrać, przepłukać i wrzucić na patelnię z roztopionym masłem. Dusić chwilkę, aż liście “zwiędną”. Doprawić solą i pieprzem i posiekanym ząbkiem czosnku. Zdjąć z patelni i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Kokilkę wysmarować oliwą. Na jej dnie ułożyć szpinak. Następnie suszone pomidory i serek kremowy. Wbić jajko. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i startym żółtym serem. Kokilkę wstawić do większego szklanego naczynia.  Na jego dno wlać gorącą wodę – do połowy wysokości kokilki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 12-15 minut. (czas zależy od tego, jaki rodzaj jajek lubimy: po 12 minutach jajka są w wersji „na miękko”, a po 15 „na półtwardo”, tzn. białko jest ścięte, a żółtko jest w połowie płynne.) Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Najlepsze gorące. Smacznego 🙂

jajka w kokilkach

Czas na szpinak!