Pulpeciki duszone w młodej kapuście

Świetny pomysł na smaczny, letni obiad. Pomysł na niego znalazłam na blogu Moje pasje, a jego autorka inspirowała się przepisem Margarytki.  Tak przygotowane pulpeciki można podawać jako samodzielne danie, z chlebem lub dodatkiem ziemniaków. Ja postawiłam na tą drugą opcję. Mąż się zajadał, ja również zjadłam całość z prawdziwą przyjemnością i coś czuję, że jeszcze niejeden raz wrócę do tej potrawy. Polecam 🙂

pulpeciki w młodej kapuście

Składniki:

Pulpety:

  • 500g mięsa mielonego (u mnie mięso z łopatki)
  • 1 cebula
  • 1 jajko 
  • sucha bułka kajzerka
  • 2 czubate łyżki kaszy manny (zamiast niej dałam dwie łyżki bułki tartej)
  • 1/4 szklanki wody (dałam trochę mniej)
  • ząbek czosnku (to mój dodatek)
  • sól, pieprz, suszony majeranek
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Kapusta:

  • główka młodej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • pęczek koperku
  • liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Pulpety:

Suchą bułkę namoczyć w wodzie. Dobrze ją odcisnąć i dodać do mięsa. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej i wodę. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli masa będzie mało zwarta, można dosypać jeszcze trochę bułki tartej. Formować pulpeciki, obtaczać je w bułce tartej i obsmażyć lekko na rozgrzanym tłuszczu. Odłożyć.

Kapusta:

Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na rozgrzanym maśle. Pod koniec podsmażania dorzucić marchewkę. Następnie dodać posiekaną kapustę i przyprawy. Wymieszać i zalać całość bulionem.  Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dołożyć pulpety: nakryć je kapustą i dusić ponownie całość pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec dodać posiekany koperek i delikatnie całość wymieszać. Smacznego 🙂

pulpeciki w młodej kapuście2