Pulpeciki duszone w młodej kapuście
Świetny pomysł na smaczny, letni obiad. Pomysł na niego znalazłam na blogu Moje pasje, a jego autorka inspirowała się przepisem Margarytki. Tak przygotowane pulpeciki można podawać jako samodzielne danie, z chlebem lub dodatkiem ziemniaków. Ja postawiłam na tą drugą opcję. Mąż się zajadał, ja również zjadłam całość z prawdziwą przyjemnością i coś czuję, że jeszcze niejeden raz wrócę do tej potrawy. Polecam 🙂
Składniki:
Pulpety:
- 500g mięsa mielonego (u mnie mięso z łopatki)
- 1 cebula
- 1 jajko
- sucha bułka kajzerka
- 2 czubate łyżki kaszy manny (zamiast niej dałam dwie łyżki bułki tartej)
- 1/4 szklanki wody (dałam trochę mniej)
- ząbek czosnku (to mój dodatek)
- sól, pieprz, suszony majeranek
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Kapusta:
- główka młodej kapusty
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pęczek koperku
- liść laurowy
- 2-3 ziela angielskie
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Pulpety:
Suchą bułkę namoczyć w wodzie. Dobrze ją odcisnąć i dodać do mięsa. Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oleju cebulę, jajko, 2 łyżki bułki tartej i wodę. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli masa będzie mało zwarta, można dosypać jeszcze trochę bułki tartej. Formować pulpeciki, obtaczać je w bułce tartej i obsmażyć lekko na rozgrzanym tłuszczu. Odłożyć.
Kapusta:
Kapustę drobno poszatkować. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć ją na rozgrzanym maśle. Pod koniec podsmażania dorzucić marchewkę. Następnie dodać posiekaną kapustę i przyprawy. Wymieszać i zalać całość bulionem. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dołożyć pulpety: nakryć je kapustą i dusić ponownie całość pod przykryciem przez 20 minut. Na koniec dodać posiekany koperek i delikatnie całość wymieszać. Smacznego 🙂