Tabbouleh
Tabbouleh to sałatka mająca korzenie w krajach arabskich. Jej głównymi składnikami są kuskus (lub kasza bulgur), pomidory, ogórki oraz duża ilość posiekanych świeżych ziół: natki pietruszki i mięty. Aromatyczna i smaczna propozycja, nie wymagająca zbyt wiele czasu i umiejętności. Idealna jako lekki obiadem w gorące dni lub dodatek np. do grillowanych potraw. Przepisów na tą sałatkę jest mnóstwo. Kuskus do niej użyty można przygotować w dwojaki sposób: tradycyjnie zalać go wodą i odczekać kilka minut lub wsypać suchy do pokrojonych warzyw i poczekać, aż zmięknie od ich soku. Ja podaję Wam wersję, która najczęściej gości u mnie w domu.
Składniki:
- 1-1,5 szklanki kaszy kuskus
- 2 duże pomidory
- pół dużego ogórka
- cebula
- pół czerwonej papryki
- duży pęczek natki pietruszki
- pół pęczka świeżej mięty
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
Wykonanie:
Kaszę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na kilka minut, po czym przemieszać całość widelcem). Obranego ogórka, pomidory oraz paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę, natkę pietruszki i miętę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie te składniki wymieszać i dodać do ugotowanej i przestudzonej kaszy. Dodać oliwę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą. Wg mnie najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego 🙂