Tabbouleh

Tabbouleh to sałatka mająca korzenie w krajach arabskich. Jej głównymi składnikami są kuskus (lub kasza bulgur), pomidory, ogórki oraz duża ilość posiekanych świeżych ziół: natki pietruszki i mięty. Aromatyczna i smaczna propozycja, nie wymagająca zbyt wiele czasu i umiejętności. Idealna jako lekki obiadem w gorące dni lub dodatek np. do grillowanych potraw. Przepisów na tą sałatkę jest mnóstwo. Kuskus do niej użyty można przygotować w dwojaki sposób: tradycyjnie zalać go wodą i odczekać kilka minut lub wsypać suchy do pokrojonych warzyw i poczekać, aż zmięknie od ich soku. Ja podaję Wam wersję, która najczęściej gości u mnie w domu.

tabbouleh

Składniki:

  • 1-1,5 szklanki kaszy kuskus
  • 2 duże pomidory
  • pół dużego ogórka
  • cebula
  • pół czerwonej papryki
  • duży pęczek natki pietruszki
  • pół pęczka świeżej mięty
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól

Wykonanie:   

Kaszę kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na kilka minut, po czym przemieszać całość widelcem). Obranego ogórka, pomidory oraz paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę, natkę pietruszki i miętę posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie te składniki wymieszać i dodać do ugotowanej i przestudzonej kaszy. Dodać oliwę i sok z cytryny. Doprawić do smaku solą. Wg mnie najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego 🙂

Nowalijki w kuchni