Czekoladowe lody z malinami (zgodne z Montignaciem)
Przepis na te lody znalazłam w książce “Schudnij z Montignakiem”. Będą się one nadawać dla wszystkich osób będących na diecie mm, najlepiej jako deser po posiłku tłuszczowym. Są smaczne i łatwe do przygotowania. Mocno czekoladowe, wytrawne. Maliny są tu świetnym dodatkiem, fajnie przełamują smak i nie radzę ich pomijać. Nie jestem pewnie obiektywna, bo połączenie czekolady z malinami jest jednym z moich ulubionych kulinarnych miksów. Jedyny zarzut jaki postawię tym lodom to ich konsystencja: początkowo są mocno zwarte i dość twarde – należy je przed podaniem dużo wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby dało się je łatwo nakładać łyżką. W oryginalnym przepisie sugeruje się wręcz, aby je kroić. Co kto woli 🙂
Przepis dodaję do “Akcji Lodowej 2015”.
Składniki:
- 200g czekolady o zawartości kakao min.70%
- 1 łyżka fruktozy
- 50 ml rumu (lub wody jeśli nie mamy rumu)
- 4 żółtka
- 25g kremówki 36%
- 250g świeżych malin
Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do małego garnka wsypać fruktozę. Zalać ją rumem lub wodą. Całość podgrzewać w niskiej temperaturze tak długo, aż powstanie syrop. Przestudzić. W międzyczasie żółtka ubić na krem. Dolać wystudzony syrop. Dalej ubijać mikserem ok. 4-5 minut na najwyższych obrotach. Domieszać rozpuszczoną czekoladę. Zimną kremówką ubić na sztywno i dodać ją delikatnie do kremu. Dorzucić maliny i ostrożnie wymieszać całość. Gotową masę przełożyć do formy odpornej na zamrażanie, wyłożonej folią spożywczą. Przykryć i wstawić do zamrażalnika na co najmniej 4h. Gotowe lody wyjąć z formy, usunąć folię, pokroić na porcje i udekorować malinami. Smacznego 🙂