Fasolka szparagowa z serem feta i sezamem

Smaczny pomysł na przyrządzenie fasolki szparagowej. Mamy teraz na nią sezon, więc warto jadać ją często i wypróbowywać nowe połączenia smaków. Z sezamem i serem feta jak najbardziej do powtórzenia po raz kolejny 🙂

Inspiracja: Trochę Zdrowiej

Inne przepisy z fasolką na moim blogu:

Fasolka tradycyjna (z bułką tartą i masłem)

Fasolka szparagowa po prowansalsku

fasolka szparagowa z fetą i sezamem

Składniki:

  • 250 g fasolki szparagowej
  • duży ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki sezamu
  • 50 g sera feta
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Fasolkę umyć, obciąć końcówki i lekko podgotować w osolonym wrzątku (ok. 10-15 minut). Sezam uprażyć na suchej patelni. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek. Smażyć go przez minutę. Dodać ugotowaną i odsączoną fasolkę oraz sezam. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać całość razem przez kilka minut. Przed podaniem posypać całość pokruszoną fetą. Smacznego 🙂

fasolka szparagowa z fetą i sezamem

Lekkie i szybkie dania na upalne dni