Fasolka szparagowa z serem feta i sezamem
Smaczny pomysł na przyrządzenie fasolki szparagowej. Mamy teraz na nią sezon, więc warto jadać ją często i wypróbowywać nowe połączenia smaków. Z sezamem i serem feta jak najbardziej do powtórzenia po raz kolejny 🙂
Inspiracja: Trochę Zdrowiej
Inne przepisy z fasolką na moim blogu:
– Fasolka tradycyjna (z bułką tartą i masłem)
– Fasolka szparagowa po prowansalsku
Składniki:
- 250 g fasolki szparagowej
- duży ząbek czosnku
- 1-2 łyżki sezamu
- 50 g sera feta
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Wykonanie:
Fasolkę umyć, obciąć końcówki i lekko podgotować w osolonym wrzątku (ok. 10-15 minut). Sezam uprażyć na suchej patelni. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek. Smażyć go przez minutę. Dodać ugotowaną i odsączoną fasolkę oraz sezam. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podgrzewać całość razem przez kilka minut. Przed podaniem posypać całość pokruszoną fetą. Smacznego 🙂