Pulpety drobiowe w śmietanowym sosie z pesto

Przepis na to danie znalazłam w gazetce promocyjnej dyskontu. Spodobał mi się pomysł na sos z wykorzystaniem bazyliowego pesto. Okazał się on bardzo ciekawym i aromatycznym dodatkiem. Z pulpecikami komponował się idealnie. Całość podałam z makaronem.  Wyszło smacznie – zajadała się nawet moja córka, co w przypadku nowych potraw, zdarza się bardzo rzadko.

pulpety pesto

Składniki:

Pulpety:

  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sos:

  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki pesto z bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki parmezanu
  • łyżka oliwy

Wykonanie:

Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem, posiekaną natką i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.  Dłońmi zwilżonymi wodą, formować małe kulki (na jeden kęs). Smażyć na rozgrzanej oliwie przez 5-6 minut,  na średnim ogniu, co chwilę potrząsając patelnią. Gotowe pulpety przełożyć na talerz. Na tej samej patelni, rozgrzać ponownie łyżkę oliwy.  Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć krótką chwilę. Wlać śmietanę. Gdy zacznie się gotować, dodać pesto oraz podsmażone wcześniej pulpety. Po 2-3 minutach dodać parmezan. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem, posypane parmezanem. Najlepiej smakuje zaraz po ugotowaniu. Smacznego 🙂

 pulpety pesto 2