Czekoladowa owsianka zapiekana z wiśniami, bananem i porzeczkami

Tak bardzo zasmakowało mi ostatnio połączenie banan-wiśnie-kakao, które wypróbowałam w tym pysznym koktajlu, że postanowiłam pójść o krok dalej i wykorzystać je do zdrowego i smacznego śniadania. Zapiekana owsianka ostatnio często gości na moim stole, ale jeszcze nie miałam okazji zrobić jej zdjęć. W tej wersji wyszła jednak tak smacznie, że musiałam się nią z Wami podzielić i zachęcić do jej zrobienia. Dodałam jeszcze trochę czerwonych porzeczek, bo akurat miałam je pod ręką. Zdecydowanie jedno z najlepszych śniadań, jakie miałam okazję ostatnio jeść. Warto się skusić 🙂

pieczona owsianka z wiśniami1

Składniki (1 porcja):

  • nieduży, mocno dojrzały banan
  • garść wiśni
  • garść czerwonych porzeczek
  • 5 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych
  • pół szklanki mleka
  • łyżeczka kakao
  • ew. miód/cukier

Wykonanie:

Banana zmiksować razem z mlekiem i kakao. Dodać płatki owsiane, porzeczki i wydrylowane wiśnie. Wymieszać. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Całość przełożyć do kokilki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego 🙂

pieczona owsianka z wiśniami1

pieczona owsianka z wiśniami srodek

Letnie owoce