Czekoladowa owsianka zapiekana z wiśniami, bananem i porzeczkami
Tak bardzo zasmakowało mi ostatnio połączenie banan-wiśnie-kakao, które wypróbowałam w tym pysznym koktajlu, że postanowiłam pójść o krok dalej i wykorzystać je do zdrowego i smacznego śniadania. Zapiekana owsianka ostatnio często gości na moim stole, ale jeszcze nie miałam okazji zrobić jej zdjęć. W tej wersji wyszła jednak tak smacznie, że musiałam się nią z Wami podzielić i zachęcić do jej zrobienia. Dodałam jeszcze trochę czerwonych porzeczek, bo akurat miałam je pod ręką. Zdecydowanie jedno z najlepszych śniadań, jakie miałam okazję ostatnio jeść. Warto się skusić 🙂
Składniki (1 porcja):
- nieduży, mocno dojrzały banan
- garść wiśni
- garść czerwonych porzeczek
- 5 łyżek płatków owsianych pełnoziarnistych
- pół szklanki mleka
- łyżeczka kakao
- ew. miód/cukier
Wykonanie:
Banana zmiksować razem z mlekiem i kakao. Dodać płatki owsiane, porzeczki i wydrylowane wiśnie. Wymieszać. Ewentualnie dosłodzić do smaku. Całość przełożyć do kokilki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Smacznego 🙂