Kotlety jajeczno-brokułowe

Smaczne i nietuzinkowe kotlety, na które przepis znalazłam u Kasi. Łatwe w przygotowaniu. Dobrze smakują zarówno ciepłe, jak i na zimno. No i ich kolor…niesamowicie optymistyczny i pozytywnie nastrajający do życia 🙂 A wiadomo nie od dziś, że jemy również oczami 🙂

Inne bezmięsne kotlety na moim blogu również się polecają 🙂

kotlety kalafiorowe z serem żółtym

– najprostsze kotlety ziemniaczane

– przepyszne kotlety ziemniaczano-szpinakowe z serem feta

ziołowe kotleciki ziemniaczano-serowe

meksykańskie burgery z fasoli

kotlety z kaszy gryczanej z suszonymi grzybami

kotlety brokuł jajka

Składniki (ok. 10 niedużych kotletów):

  • 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 1-2 surowe jajka
  • 1 mały brokuł
  • 1 duża cebula
  • 70 g żółtego sera
  • łyżka masła
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Brokuła podzielić na różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą, wystudzić i drobno posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce masła. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać surowe jajko i przyprawy do smaku (jeśli masa nie będzie się kleiła, należy dodać drugie jajko.) Wilgotnymi dłońmi z masy formować średniej wielkości kotlety – im mniejsze, tym łatwiej będzie je przewracać na patelni. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron po 3-4 minuty do zrumienienia (na małym ogniu). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego 🙂

kotlety brokuł jajka2