Kruche ciasto ze śliwkami w czekoladowej masie

Bardzo smaczny letni wypiek. Kruchy spód, śliwki zatopione w czekoladowej masie i wieńcząca całość kruszonka. Pysznie i nietuzinkowo.

Przepis znalazłam u Edytki. W oryginale pochodzi on z bloga Wypieki z pasją.

ciasto ze sliwkami w czekoladzie1

Składniki: (forma o wymiarach 25×40 cm):

Ciasto:

  • 200g masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa czekoladowa:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 110g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka

Kruszonka:

  • 100g masła
  • 160g mąki
  • 120g cukru

Dodatkowo:

  • 700-800 g śliwek
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ew. cukier brązowy (jeśli śliwki są kwaśne)

Wykonanie:

Ciasto:

Składniki na kruchy spód szybko zagnieść.  Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć je folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na godzinę. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki, na czas przygotowania masy czekoladowej.

Masa czekoladowa:

Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Jajka wymieszać trzepaczką z cukrem i ekstraktem z wanilii (nie ubijać). Do masy jajecznej dodać przestudzoną czekoladę z masłem. Dosypać mąkę i całość dokładnie wymieszać.

Kruszonka:

Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić palcami.

Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i zasypać 2 łyżkami brązowego cukru. Wymieszać.

Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Na ciasto równomiernie rozprowadzić masę czekoladową.  Na masie ułożyć śliwki (skórką do góry). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie formę wyjąć, a ciasto posypać kruszonką. Piec kolejne 40 minut w tej samej temperaturze. Kroić dopiero, kiedy całkiem ostygnie, bo świeże bardzo się kruszy. Smacznego 🙂

ciasto ze sliwkami w czekoladzie 2

ciasto ze sliwkami w czekoladzie z gory

Letnie owoce

Uczta pod gołym niebem