Kruche ciasto ze śliwkami w czekoladowej masie
Bardzo smaczny letni wypiek. Kruchy spód, śliwki zatopione w czekoladowej masie i wieńcząca całość kruszonka. Pysznie i nietuzinkowo.
Przepis znalazłam u Edytki. W oryginale pochodzi on z bloga Wypieki z pasją.
Składniki: (forma o wymiarach 25×40 cm):
Ciasto:
- 200g masła
- 2,5 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżki zimnej wody
Masa czekoladowa:
- 200g gorzkiej czekolady
- 110g masła
- 1/3 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki mąki
- 3 jajka
Kruszonka:
- 100g masła
- 160g mąki
- 120g cukru
Dodatkowo:
- 700-800 g śliwek
- pół łyżeczki cynamonu
- ew. cukier brązowy (jeśli śliwki są kwaśne)
Wykonanie:
Ciasto:
Składniki na kruchy spód szybko zagnieść. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć je folią spożywczą i włożyć do zamrażarki na godzinę. Schłodzone ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki, na czas przygotowania masy czekoladowej.
Masa czekoladowa:
Czekoladę wraz z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Jajka wymieszać trzepaczką z cukrem i ekstraktem z wanilii (nie ubijać). Do masy jajecznej dodać przestudzoną czekoladę z masłem. Dosypać mąkę i całość dokładnie wymieszać.
Kruszonka:
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić palcami.
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować i zasypać 2 łyżkami brązowego cukru. Wymieszać.
Formę z ciastem wyjąć z lodówki. Na ciasto równomiernie rozprowadzić masę czekoladową. Na masie ułożyć śliwki (skórką do góry). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Po tym czasie formę wyjąć, a ciasto posypać kruszonką. Piec kolejne 40 minut w tej samej temperaturze. Kroić dopiero, kiedy całkiem ostygnie, bo świeże bardzo się kruszy. Smacznego 🙂