Najlepsze jagodzianki z kruszonką
Do tej pory jagodzianki robiłam zawsze wg sprawdzonego przepisu, który od dawna znajduje się na blogu. Niedawno jednak, na blogu Searching for an Amaranth, znalazłam cudne zdjęcia bułeczek z jagodami i nie mogłam wybić ich sobie z głowy. Zaintrygowało mnie ciasto, do którego dodaje się serka mascarpone. Patent Kasi okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasto drożdżowe, przygotowane w ten sposób, jest wyjątkowo delikatne, puszyste i miękkie. Wprost rozpływa się w ustach i długo zachowuje świeżość. Jagodzianki były rewelacyjne. Bardzo polecam Wam tą recepturę. Ja z pewnością będę często do niej wracać 🙂
Składniki (14 bułeczek):
- 550g mąki pszennej
- 250ml mleka
- 100g masła
- 2 pełne łyżki mascarpone
- 2 jajka
- 7 pełnych łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 25g świeżych drożdży
- 1 szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g świeżych jagód
- 2-3 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
- 100g mąki
- 50g cukru
- 70g masła
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania jagodzianek
- lukier
Wykonanie:
Jagody przebrać, wypłukać i osuszyć. Wymieszać je z cukrem pudrem. Odstawić na bok.
Przygotować rozczyn:
Świeże drożdże pokruszyć i połączyć z 5 łyżkami ciepłego (nie gorącego!) mleka, łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut, aby rozczyn wyrósł.
Pozostałe mleko wlać do garnka. Dodać serek mascarpone, masło, cukier i cukier waniliowy. Podgrzewać razem do chwili, aż masło i ser się rozpuszczą. Zdjąć z ognia. Do przestudzonego mleka (ciepłego, ale nie gorącego) dodać jajka i wymieszać całość trzepaczką.
Do dużej miski wsypać mąkę i dodać sól. Wlać mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Całość zagnieść na gładkie i puszyste ciasto (jeśli będzie się kleić do rąk, podsypać mąką, ale nie za dużo). Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 równych kulek. Z każdej kuli zrobić placek i na środku każdego umieścić kopiastą łyżkę jagód wymieszanych z cukrem. Placki zlepić, dokładnie dociskając (tak jak pierogi). Formować z nich bułeczki i układać na blaszce, łączeniem do dołu, w niewielkich odstępach od siebie. Tak przygotowane bułki odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotować kruszonkę, rozcierając ze sobą w palcach wszystkie jej składniki. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20-25 minut. Przestudzone jagodzianki można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego 🙂
Ciasto można też wyrobić w maszynie do pieczenia chleba:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: mieszanina mleka z jajkami, serkiem, masłem i cukrami, rozczyn drożdżowy oraz na końcu mąka. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‘dough’ (w mojej maszynie jest to program 13: Ciasto rosnące; czas trwania: około 1,5 h). Po wyrobieniu przez maszynę i wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 14 części. Dalej postępować zgodnie z przepisem.
Uwielbiam
Ja też 🙂 A te z tego przepisu to już w ogóle. Są obłędne 🙂