Sałatka z surowego kalafiora z koperkiem i czosnkiem

Pyszna sałatka, na którą przepis dostałam od mojej kuzynki. Surowy, chrupiący kalafior, duża ilość aromatycznego, świeżego koperku oraz sos czosnkowy. Tylko tyle i aż tyle. Sałatka ta idealnie pasuje do potraw z grilla. Warto się skusić, zwłaszcza teraz, gdy kalafiory są w tak atrakcyjnej cenie 🙂

sałatka z kalafiora z koperkiem

Składniki:

  • nieduży kalafior
  • 1-2 pęczki świeżego koperku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, ew. cukier (na Montignacu pomijamy)

Wykonanie:

Surowy kalafior zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć go z posiekanym koperkiem. Z jogurtu, majonezu oraz czosnku przeciśniętego przez praskę przygotować sos. Wymieszać go z resztą składników. Doprawić całość solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego 🙂

Wegetariański obiad V