Crumble z jagodami i brzoskwinią

Crumble już kilkakrotnie gościło na moim blogu (crumble z rabarbarem, crumble z truskawkami i białą czekoladą). Dziś zapraszam Was na jego jagodowo-brzoskwiniową odsłonę. Ciepłe crumble, z dodatkiem zimnych waniliowych lodów, będzie naprawdę smacznym deserem i urozmaiceniem każdego posiłku.

crumble z jagodami

Składniki (4 porcje):

  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 200 g jagód
  • 1-2 brzoskwinie

Wykonanie:

Zimne masło rozetrzeć palcami z cukrem i mąką, przygotowując w ten sposób kruszonkę. Jagody umyć, osuszyć. Brzoskwinie pokroić w kostkę. Owoce umieścić w czterech ramekinach i posypać je z wierzchu obficie kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, do momentu aż kruszonka się zarumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut do przestygnięcia i podawać. Świetnie smakują z lodami. Smacznego!