Htipiti – grecka pasta z papryki i fety
Rewelacyjna pasta, na którą przepis znalazłam u Kabamaigi. Bardzo mi smakowała i z pewnością jeszcze do niej wrócę. Trochę pozmieniałam co prawda proporcje, ale zamysł pozostał ten sam. Z grzankami idealna jako lekka przekąska.
Składniki:
- 120 g sera feta
- 1 czerwona papryka (dałam dwie papryki)
- 1/2 papryczki chili (dałam całą papryczkę, ale jeśli nie lubicie bardzo ostrych potraw – pozostańcie przy połówce)
- 60 g suszonych pomidorów w oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- pieprz
Wykonanie:
Umyte papryki ułożyć na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec je ok. 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż skóra zacznie robić się czarna. Następnie gorące papryki włożyć do torebki foliowej, szczelnie ją zamknąć i zostawić na 10 minut. Po tym czasie zdjąć z nich skórkę i usunąć gniazda nasienne. Gotowe papryki pokroić na kawałki. Wraz z pozostałymi składnikami umieścić je w blenderze i zmiksować na gładką pastę. Doprawić do smaku. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, należy dolać odrobinę oliwy z zalewy od pomidorów.