Jesienny sernik z jabłkami

Piekąc ciasta na urodziny córki, nie mogłam się zdecydować, czy wolę bardziej sernik czy jabłecznik.  Pomyślałam sobie, że dobrze by było połączyć te oba ciasta w jeden pyszny wypiek. Z pomocą przyszła mi Evenka. Córka chętnie pomagała przy pracy, a podczas imprezy wszystkim gościom opowiadała, że jabłka smażyły się na patelni 🙂 Sam sernik wyszedł bardzo dobry: wilgotny i delikatny. Warstwa karmelizowanych jabłek z cynamonem była fajnym urozmaiceniem. No i cynamonowy wierzch ciasta -ciekawie wyglądał i pięknie pachniał. Polecam na jesienny podwieczorek 🙂

sernik z jabłkami

Składniki (blaszka 23×33 cm):

Spód:

  • 1,5szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Warstwa jabłkowa:

  • 600-700 g jabłek (u mnie kilogram antonówek – waga przez obraniem)
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka masła
  • pół łyżeczki cynamonu

Warstwa serowa:

  • 750 g tłustego twarogu, zmielonego 3-krotnie
  • 200 ml kwaśnej śmietany (dałam 150 ml)
  • 50 g miękkiego masła
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • cynamon do posypania ciasta z wierzchu

Wykonanie:

Spód:

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki i posiekać je nożem, aż do połączenia. Szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym uprzednio do  temperatury 190-200 stopni przez 15-20 minut (na lekko rumiany kolor). Wyjąć z piekarnika.

Warstwa jabłkowa:

Jabłka obrać i pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Cukier rozpuścić z masłem, dodać cynamon i jabłka. Wymieszać. Całość smażyć razem przez kilka minut, często mieszając (jabłka mają zmięknąć, ale nie rozpadać się). Odstawić do wystygnięcia.

Warstwa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i kwaśną śmietanę. Następnie do masy dodawać po łyżce sera i proszek budyniowy, ciągle ucierając. Białka ubić na sztywną pianę i pod koniec delikatnie wymieszać je łyżką z masą serową.

Wystudzone jabłka (mogą być ciepłe) wyłożyć na podpieczony spód (można go opruszyć wpierw bułką tartą). Na nich rozprowadzić delikatnie masę serową. Wierzch posypać cynamonem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 45 minut. Smacznego 🙂

Jesienne słodkości!

Jabłko z cynamonem 2015