Knedle ze śliwkami w migdałowo-cynamonowej panierce
Nie przepadam za pierogami czy knedlami z owocami. Nie jest to mój smak dzieciństwa, nie czekam na nie z utęsknieniem każdego lata, nie śnią mi się po nocach i nie oblizuję się ze smakiem na ich widok. Te wszystkie mączne potrawy wolę zdecydowanie w wersji wytrawnej, o tak. Kilka dni temu jednak, kuszona często przez koleżankę, która knedle ze śliwkami często przygotowuje w swojej kuchni, postanowiłam dać im jeszcze jedną szansę. Zaciekawił mnie przepis znaleziony na blogu Kuchenne fascynacje. Pomyślałam sobie, że tak pyszna panierka uratuje każde danie i sprawi, że nielubiane knedle staną się trochę bardziej zachęcające. I miałam rację. Było smacznie. Może nie zachwyciłam się nimi jakoś strasznie, ale zjadłam kilka sztuk z prawdziwą przyjemnością. Knedle te przygotowuje się szybko i bezproblemowo. Skuście się, póki w sklepach znaleźć można jeszcze nasze pyszne węgierki. Sezon na nie już niedługo się kończy, więc nie warto zwlekać 🙂
Składniki (z podanej ilości otrzymałam 22 duże knedle):
Knedle:
- 500 g półtłustego twarogu
- 300 g mąki
- 2 jaja
- 140 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- śliwki (najlepsze węgierki)
Panierka:
- 50 g masła
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki cukru
- płaska łyżeczka cynamonu
- 35 g mielonych migdałów
Wykonanie:
Przygotować panierkę:
Masło rozpuścić. Dodać bułkę tartą i mielone migdały. Smażyć razem, przez cały czas mieszając, aż panierka nabierze złotego koloru. Zdjąć z ognia, dodać cynamon i cukier. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Śliwki umyć, wysuszyć i wypestkować.
Twaróg rozetrzeć widelcem. Dodać mąkę, jajka, cukier, miękkie masło i sól. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, chwilę wyrabiać je ręcznie, po czym uformować z niego wałek i podzielić na 22 równe kawałki (grubość ok. 1-1,5 cm). Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach. Na samym środku ułożyć śliwkę.
Uformować zgrabne kulki i dokładnie je skleić. Gotować je w osolonym wrzątku przez 10 minut. Po wyjęciu z wody, kiedy są jeszcze wilgotne, wrzucić je od razu do panierki i obtoczyć dokładnie ze wszystkich stron. Podawać np. ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego 🙂