Kurczak zapiekany na porach – 3 składnikowy!

Szybka, tania i bardzo łatwa do przygotowania potrawa z kurczaka – przyda się wszystkim zapracowanym osobom, które nie mają czasu na długie stanie przy kuchni. Przepis na to danie znalazłam na forum Wielkie Żarcie. Robiłam je już kilkakrotnie i za każdym razem spotykało się z pozytywnymi reakcjami. Nie jest ono specjalnie wykwintne, nie powala wyglądem, ale smakuje naprawdę nieźle. Mięso przygotowane w ten sposób jest miękkie i soczyste, a zapiekane pory zyskują nowego wymiaru. Jedyny minus tego dania to kaloryczność, ale od czasu do czasu można przymknąć na to oko 😉

kurczak na porach

Składniki:

  • 2 duże filety z kurczaka
  • 2 duże pory (białe części – tyle, aby zakryć dno naczynia do zapiekania)
  • majonez
  • sól, pieprz, słodka papryka

Wykonanie:

Umyte dokładnie pory pokroić w grubsze plastry (tylko białe części). Wyłożyć nimi dno naczynia do zapiekania. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć przyprawami. Mięso ułożyć na pokrojonych porach. Wierzch posmarować majonezem – całość powinna być zakryta, ale nie należy przesadzać z ilością majonezu (ja daję 2-3 łyżki).

kurczak na porach

Całość zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45-60 minut (do zrumienienia). Smacznego 🙂

kurczak na porach