Penne alla Norma
Dziś obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Uwielbiam wszelkiego rodzaju pasty i na przyrządzenie takiego dania nigdy nie trzeba mnie długo namawiać. Pasta alla Norma, na którą Was dziś zapraszam, to tradycyjne sycylijskie danie. Makaron – u mnie penne – podaje się z sosem, w skład którego wchodzą pomidory, bakłażan, ricotta, parmezan i bazylia. Pyszne, sycące danie, które poprawi nam humor na bardzo długo.
Przepis pochodzi z książki “Dania pikantne”.
Składniki:
- 2 puszki pomidorów (każda po 400g)
- 1 duży bakłażan
- 60 g sera ricotta salata (to specjalna odmiana ricotty, dość ciężko dostępna w naszym kraju; w książce napisano, że w ostateczności można zamienić ją na łagodną fetę)
- 45g parmezanu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki listków bazylii
- oliwa z oliwek
- sól, cukier, oregano
- 400 g makaronu
Wykonanie:
Cebulę posiekać i podsmażyć na dwóch łyżkach oliwy. Po ok. 3 minutach dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Dodać pomidory. Dusić całość ok. 20-25 minut, aż sos zgęstnieje i częściowo odparuje. Doprawić solą, szczyptą cukru i oregano. Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 5 mm. Ułożyć na durszlaku, posolić dużą szczyptą soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut. Po tym czasie opłukać je z soli i osuszyć. Rozgrzać na patelni 3-4 łyżki oliwy. Gdy będzie bardzo gorąca, dodać bakłażana i smażyć 3-5 minut z obu stron na jasnobrązowy kolor. Zdjąć z patelni i osączyć na papierowym ręczniku. Dodać go do gotującego się sosu, wraz z 3/4 ricotty i startego parmezanu. Dosypać listki bazylii. Doprawić do smaku.
Makaron ugotować al dente. Wymieszać go dokładnie z sosem. Podawać od razu po przygotowaniu, posypany pozostałym serem, listkami bazylii i skropiony oliwą. Smacznego 🙂