Ratatuj z dynią (Ratatouille)

Tradycyjne danie kuchni francuskiej, u mnie wzbogacone o pokrojoną w kostkę dynię. Smaczne i zdrowe, pełne aromatycznych warzyw. Nabrałam ochoty na jego wykonanie po obejrzeniu z córką bajki “Ratatuj” – szczurek w roli szefa kuchni rozczulił mnie ogromnie. Przygotowana przez niego potrawka zmiękczyła serce ostrego krytyka kulinarnego, przenosząc go z powrotem w błogie czasy dzieciństwa. Czasami zwykłe potrawy potrafią być tymi najlepszymi – siła tkwi w prostocie 🙂 W filmie ratatouille przygotowano krojąc warzywa w cienkie plasterki. Ja pokroiłam je tradycyjnie w kostkę, podsmażyłam każdy z nich osobno na patelni i poddusiłam chwilę razem, aby smaki się połączyły.  Inspirowałam się przepisem Olgi Smile, zmieniłam jednak co nieco pod siebie.

To moja ostatnia propozycja w ramach Festiwalu Dyni.

ratatuj z dynia

Składniki:

  • 4 różnokolorowe papryki
  • duży bakłażan
  • 2 cukinie
  • kawałek dyni – mój miał ok. 40 dkg (bez skórki)
  • 3 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki passaty pomidorowej lub 5-6 dojrzałych, świeżych pomidorów
  • sól, pieprz, szczypta cukru, świeży tymianek i oregano
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Bakłażana pokroić w kostkę. Ułożyć na durszlaku, posolić dużą szczyptą soli, wymieszać i zostawić na około 20 minut. Po tym czasie opłukać go z soli i osuszyć. Rozgrzać na patelni 3-4 łyżki oliwy. Gdy będzie bardzo gorąca, dodać bakłażana i smażyć 3-5 minut z obu stron na jasnobrązowy kolor. Przełożyć do garnka. Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju. Podsmażyć na nim pokrojone papryki (ok. 5 minut), przełożyć do garnka. Następnie kolejno podsmażyć pokrojoną w kostkę dynią i cukinię – każde warzywo smażyć osobno, po czym przekładać je do wspólnego garnka. Następnie na oleju zeszklić posiekane cebule. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć razem 2-3 minuty. Dodać pomidory (świeże – pokrojone, bez skórki lub w postaci passaty). Dusić całość 5-10 minut, po czym przełożyć je do warzyw w garnku. Przykryć i dusić przez ok. 15-20 minut (warzywa mają pozostać jędrne, nie rozpadać się).  Doprawić do smaku solę, pieprzem, cukrem, octem i ziołami. Smacznego 🙂

ratatuj z dynia

Poniżej można zobaczyć scenę przygotowania i degustacji filmowego ratatuj: