Wieprzowina duszona w cydrze
Całkiem przyjemna potrawa, która wg mnie posmakuje nie tylko wielbicielom połączeń mięsa z owocami. Sycaca, smaczna i rozgrzewająca – idealnie pasuje na obiad w chłodne, jesienne dni. Dodatek jabłek i cydru sprawia, że całość ma słodko-kwaśny smak. Podałam danie z kopytkami oraz duszonymi jabłkami, jak zalecała autorka. Fajnie i nietuzinkowo.
Przepis z bloga Trawka Cytrynowa.
Składniki:
- 80 dkg łopatki wieprzowej (ja zamieniłam łopatkę na schab)
- 2 pory (białe części)
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1,5 szklanki cydru
- ok. 350 ml buliony
- łyżka musztardy Dijon
- 2 twarde, lekko kwaśne jabłka
- łyżka octu jabłkowego
- gałązka tymianku (dałam suszony)
- sól, pieprz
- 1-2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki mąki (od obtoczenia mięsa)
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 2 twarde, lekko kwaśne jabłka
- łyżeczka octu jabłkowego
- łyżka brązowego cukru
- łyżka masła
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Zamarynować w łyżce musztardy, wymieszanej z 4 posiekanymi ząbkami czosnku i szczyptą pieprzu (minimum 3 godziny – ja przygotowałam mięso wieczorem). Zamarynowane mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie na rumiano z każdej strony. Przełożyć je do garnka, zalać szklanką cydru i dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojonego w półplasterki pora oraz łyżkę octu jabłkowego. Smażyć razem przez 2-3 minuty, po czym przełożyć do garnka z mięsem. Dodać bulion, pozostały cydr, dwa obrane i pokrojone w kostkę jabłka, tymianek i przyprawy. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 40-50 minut).
Na patelni rozpuścić masło. Dodać obrane i pokrojone w “ósemki” jabłka, łyżkę brązowego cukru i łyżeczkę octu jabłkowego. Całość smażyć do momentu, gdy jabłka będą miękkie i lekko się zrumienią. Podawać je jako dodatek razem z sosem i ziemniakami lub kopytkami. Smacznego 🙂