Wieprzowina duszona w cydrze

Całkiem przyjemna potrawa, która wg mnie posmakuje nie tylko wielbicielom połączeń mięsa z owocami. Sycaca, smaczna i rozgrzewająca – idealnie pasuje na obiad w chłodne, jesienne dni. Dodatek jabłek i cydru sprawia, że całość ma słodko-kwaśny smak. Podałam danie z kopytkami oraz duszonymi jabłkami, jak zalecała autorka. Fajnie i nietuzinkowo.

Przepis z bloga Trawka Cytrynowa.

schab w cydrze

Składniki:

  • 80 dkg łopatki wieprzowej (ja zamieniłam łopatkę na schab)
  • 2  pory (białe części)
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 szklanki cydru
  • ok. 350 ml buliony
  • łyżka musztardy Dijon
  • 2 twarde, lekko kwaśne jabłka
  • łyżka octu jabłkowego
  • gałązka tymianku (dałam suszony)
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki mąki (od obtoczenia mięsa) 
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 2 twarde, lekko kwaśne jabłka
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • łyżka brązowego cukru
  • łyżka masła

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Zamarynować w łyżce musztardy, wymieszanej z 4 posiekanymi ząbkami czosnku i szczyptą pieprzu (minimum 3 godziny – ja przygotowałam mięso wieczorem). Zamarynowane mięso obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie na rumiano z każdej strony. Przełożyć je do garnka, zalać szklanką cydru i dusić na średnim ogniu pod przykryciem. Na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrojonego w półplasterki pora oraz łyżkę octu jabłkowego. Smażyć razem przez 2-3 minuty, po czym przełożyć do garnka z mięsem. Dodać bulion, pozostały cydr, dwa obrane i pokrojone w kostkę jabłka, tymianek i przyprawy. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 40-50 minut).

Na patelni rozpuścić masło.  Dodać obrane i pokrojone w “ósemki” jabłka, łyżkę brązowego cukru i łyżeczkę octu jabłkowego. Całość smażyć do momentu, gdy jabłka będą miękkie i lekko się zrumienią. Podawać je jako dodatek razem z sosem i ziemniakami lub kopytkami. Smacznego 🙂

schab w cydrze2

schab w cydrze3